x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Putem avea 2.555 de noi kilometri de autostradă în fiecare an

Putem avea 2.555 de noi kilometri de autostradă în fiecare an

de Daniela Ivan    |    23 Iun 2015   •   10:30
Putem avea 2.555 de noi kilometri de autostradă în fiecare an
Sursa foto: zhudifeng/Getty Images/iStockphoto
Evaziunea scufundă 7 km de auto stradă pe zi

Peste 23 de miliarde de euro pierde anual România din evaziunea fiscală, cu mult peste media europeană. Portul Constanța, vama cu Moldova și Ucraina, marile angrouri Dragonul Roşu sau Doraly, dar și piețele și târgurile din țară sunt locurile preferate ale evazioniștilor.

Sute de mii de piețe și târguri organizate în țară vând produse de proveniență îndoielnică, neînregistrate în contabilitate sau înregistrate fictiv pe facturi false.Nimeni nu-i întreabă de unde au marfa sau de ce nu dau bon fiscal. Oamenii se bucură și ei că își cumpără un pachet de țigări mai ieftin venit din Moldova, unde acciza și TVA sunt mult mai mici, sau o sticlă de tărie „bună”, fără timbru fiscal. Dar nu realizează că dacă acest fenomen nu ar mai exista, bolnavii nu ar mai duce lipsă de medicamente, s-ar putea construi 5 şcoli moderne în fiecare zi sau un spital municipal.
Apel la normalitate

Academicieni şi oameni de afaceri au semnet ieri un Pact pentru Fiscalitate prin care se instituie toleranţă zero la evazi­unea fiscală, dar şi simplificarea şi eficientizarea legislaţiei din domeniu. „Este în primul rând un apel la dialog, stabilitate şi consens”, a declarat Adrian Măniuţiu, realizator Income, Antena 3. Acesta a adăugat că iniţiatorii invită pe toţi contribuabilii, simpli cetăţeni sau reprezentanţi ai companiilor, să li se alăture în acest demers, semnând online petiţia pentru că doar astfel efortul iniţiatorilor va avea un rezultat. Este cel mai democratic mod de a exercita o presiune construc­tiv-pozitivă asupra decidenţilor politici de care, din păcate, depinde totul.



×
Subiecte în articol: autostrazi