x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Puterea functiilor

Puterea functiilor

22 Oct 2004   •   00:00

De aproape doi ani, un patron din Sighetu Marmatiei este tarat in instanta pentru ca nu a dansat asa cum i s-a cantat. El acuza un consilier in primarie, procurori, un politist, mai multi politisti de frontiera si un judecator ca detin suprematia in Sighetu Marmatiei.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Click pentru a mari imaginea
OPULENTA. Viorica Maria, o casa "mica", asa, dupa functia de magistrat in Judecatoria Sighet
In anul 2002, politistii sigheteni anuntau ca au eliberat dintr-un bar din Sighet mai multe fete sechestrate si obligate de patron sa se prostitueze. Actele intocmite in graba nu dovedesc insa ca in acel bar, cu ocazia perchezitiei, ar fi fost descoperite niste fete sechestrate. "Totul este o facatura. Nimic nu este adevarat. Totul mi se trage de la niste politisti de frontiera, coordonati de un politist de la Sighet pe nume Ciprian Petran. Pe acestia, cu cateva zile inainte i-am aruncat pe scari din bar, fiindca se imbatasera si faceau scandal. Atunci m-au amenintat ca o sa platesc scump, ca nu stiu cine sunt ei in Sighet", povesteste Ioan Beskid, patronul clubului.

ISTORIC. In anul 2001, Ioan Beskid, un om respectabil al Sighetului, a participat la licitatia organizata de primarie pentru o cladire din centrul orasului lasata in paragina. A castigat-o cu greu. "Unul dintre consilierii din primarie, pe nume Batin, care se ocupa de finante, a intervenit in mijlocul licitatiei si a spus ca spatiul a fost deja adjudecat de altcineva. M-am revoltat si am intrebat cum se poate asa ceva. Pana la urma s-a reluat licitatia. Am castigat-o si m-am apucat sa renovez spatiul", spune Beskid. "Am investit in aceasta afacere 72.000 de dolari. Suprafata barului fiind de aproape 200 de metri patrati. Cand am deschis barul mi-am dat seama ca cele 4 fete pe care le angajasem nu faceau fata la cele 21 de mese plus programul care trebuia sa-l faca. Atunci am dat anunt la niste ziare din Moldova, de aici de la noi, sa mai angajez personal. Pana la urma am reusit sa formez o trupa de sapte fete, dar tot nu era de ajuns", mai spune patronul. "Totul nu a tinut decat trei saptamani pentru ca intr-o zi, pe 28 februarie 2002, am plecat in zona Vaslui sa mai aduc personal. Facusem calculul ca in jur de 12 fete puteau sa faca si program, si consumatie. Nici nu am plecat bine ca ma suna sotia si imi spune ca politia a navalit in bar. Am cerut sa discut cu cel care conduce actiunea solicitandu-i sa sigileze totul ca ma intorc sa vedem despre ce este vorba. I-am spus ca in 2-3 ore sunt acolo.
Click pentru a mari imaginea
AFACERE. Firma consilierului Batin
Da, de unde, domnule! Maiorul Ciprian Petran, cel pe care cu doar cateva zile inainte il aruncasem pe scari, a luat-o pe sotia mea si i-a sucit mana la spate si i-a luat cheile de la birou. Bineinteles ca femeie fiind, n-a avut cum sa se opuna fortei politistului. Apoi acesti indivizi, subcomisarul Constantin Nastasa, inspectorul principal Daniel Nistor, inspectorul Paul Dambu si inspectorul Cristian Guluta, din cadrul Politiei de Frontiera, au dat navala in sediul firmei Sky Land, care imi apartine si pentru care dansii aveau mandat de perchezitie pentru chipurile "bunuri furate". N-au gasit ce cautau. Apoi, de la sine putere, au intrat in sediul firmei SC Sevilla SRL, situat pe acelasi palier si care are ca obiect de activitate paza si protectie si al carei administrator este sotia mea. Nici nu aveau voie sa intre acolo pentru ca nu aveau mandat! De aici au ridicat un spray lacrimogen, mai multe bate de baseball, o tomfa si un electrosoc", spune Beskid. Apoi politistii, asa cum rezulta si din procesul-verbal de perchezitie, intra si in biroul firmei SC Elsim SRL, care are ca obiect barul. De aici sunt ridicate mai multe acte, pasapoarte, contracte de munca si niste poze cu dansatoarele in diferite ipostaze surprinse in timpul repetitiilor. Se incheie un proces-verbal de perchezitie si apoi fortele de ordine pleaca.

ABUZ. Beskid afla de la una dintre angajate ca dansatoarele si sotia lui sunt la Politia de Frontiera pentru declaratii. Atunci cauta si angajeaza un avocat pentru fete. "Ajunsi la sediul Sectorul Politiei de Frontiera Sighet, avocatul Emilia Hotea este trimisa la plimbare de politisti, spunandu-i ca fetele sunt parti vatamate si nicidecum acuzate de ceva", mai spune Beskid. "Am inchis barul, fiindca fara fete n-aveam ce sa fac. Abia dupa sapte luni sunt acuzat de sechestrare de persoane. Care sechestrare atata timp cat politistii nu mentioneaza in procesul-verbal de perchezitie ca au gasit fete incuiate intr-o camera?", spune intrigat Beskid. In instanta, fetele isi schimba declaratiile spunand ca nu au declarat asa ceva. De cealalta parte, politistii se apara spunand ca a fost un caz flagrant realizat in baza unei plangeri depuse de "partea vatamata" Simona Patrascu la data de 25 februarie 2002, care spune ca ar fi fugit pe geamul de la baia barului. Totusi, perchezitia a avut loc pe 28 februarie, la trei zile dupa sesizare. Atunci care flagrant? Apoi, dimensiunea foarte mica a geamului face imposibila orice evadare si in plus geamurile de la camerele in care erau cazate fetele dau in spatele unui bloc. Puteau oricand sa sesizeze locatarii ca sunt sechestrate. "Domnule, fetele aveau telefoane mobile, iar in bar era si un telefon public. In plus, fetele sustin acum ca au fost sechestrate, dar nu de mine, ci de politia de frontiera, care le-a tinut intr-o camera pazite de o santinela timp de mai multe zile", sustine Beskid. "Sunt multe neconcordante in dosar. Declaratia "partii vatamate" este un fals daca ar fi sa ne luam dupa semnaturi. Semnatura de pe plangere nu corespunde cu cea data in fata instantei. In plus, la dosar este un mandat de perchezitie in care nu se mentioneaza scopul perchezitiei. Deci este in alb", sustine patronul barului. "Pe 24 februarie, cu o zi inainte de asa-zisa plangere, am fost cu fetele la politie sa le fac fise dactiloscopice si viza de flotant. Fetele au fost amprentate si le-am trecut in cartea de imobil.", mai spune Beskid.

Click pentru a mari imaginea

UZ DE FORTA

"Maiorul Ciprian Petran mi-a intors mana la spate ca sa ia manunchiul de chei de la firma. Apoi m-a bruscat" - Gyongy Beskid, sotia patronului

SUPREMATIA ORGANELOR STATULUI

Click pentru a mari imaginea
"In Sighet, totul se invarte in jurul unei gasti. Lumea vorbeste ca este formata din procuroarea Beride din cadrul Judecatoriei Sighet, procuroarea Delia Adomnicai din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Baia Mare, judecatoarea Viorica Maria din cadrul Judecatoriei Sighet, subcomisarul Ciprian Petran (foto), despre care localnicii si unii politisti afirma ca ar face politie privata; subcomisarul Constantin Nastasa, inspectorul Daniel Nistor, inspectorul Cristian Guluta, inspectorul Daniel Nistor si subinspectorul Paul Dambu din Politia de Frontiera, comisarul Laurentiu Batin din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, detasat la Politia Sighet, consilierul Petru Batin din cadrul Primariei Sighetul Marmatiei (condamnat pentru furt la 10 luni de inchisoare cu suspendare si doi ani de incercare prin sentinta 842/P/24.10.1994 de Tribunalul Zalau), fostul bodyguard angajat de mine Bogdan Dragus si Dorin Anastasiu, din lumea interlopa sigheteana", incheie Beskid. Ulterior scandalului iscat in Sighet, Nastasa s-a mutat cu serviciul la un penitenciar din judetul Bacau, iar ceilalti politisti de frontiera au fost trimisi in alte zone.
×
Subiecte în articol: observator fete fetele frontieră sighet beskid