x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Puterea inlatura controlul in Delta

Puterea inlatura controlul in Delta

24 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
ABERATIE - ARBDD isi poate pierde din atributii Interesele noii Puteri cer eliminarea atributiei de autoritate de mediu a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Astfel se va da liber initiativelor de dezvoltare economica in zonele protejate.
ALEXANDRU NASTASE

"SAPAT". Rezultatele in domeniul protectiei mediului ale guvernatorului Munteanu nu conteaza pentru actuala Putere
Atributiunile ARBDD ar urma sa fie preluate de institutii precum Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea. Prin Legea 82/1993 de infiintare a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ARBDD are doua atributii importante care o diferentiaza de alte institutii similare din lume: cea de autoritate de mediu, prin care orice lucrare ce urmeaza sa se desfasoare in Delta trebuie autorizata de ARBDD, si atributia de administrator al domeniului public de interes national din rezervatie. Masurile luate au fost apreciate de conventiile internationale. In rezervatii similare din Europa (Camargue - Franta, Donana - Spania, Ebru - Spania, Pad - Italia), administratiile acelor rezervatii nu au nici una din cele doua atributii ale ARBDD. Si asta pentru ca nu pot fi administratori ai domeniului public din acele rezervatii pentru ca acesta este foarte restrans, predominand domeniul privat. Administratiile de rezervatii cumpara teren de la persoane fizice pentru a-l administra ecologic.

LEGI SI ORDINE DE MINISTRU. Atributia de autoritate de mediu a ARBDD a fost intarita de-a lungul timpului prin legi, hotarari de guvern sau ordine ale ministrului Mediului. Calitatea de autoritate de mediu a fost folosita de ARBDD pentru a opri multe intentii de agresare a Deltei. ARBDD nu a acceptat exploatarea industriala a nisipurilor din zonele Vadu si Chituc (unele dintre cele mai bogate zone sub aspect ornitologic din Europa), nu a permis constructii de infrastructura in zona plajei salbatice Sulina sau din zona strict protejata Chituc, a respins vanatoarea haotica in zonele-tampon (solicitata foarte des de Ministerul Agriculturii) si a respins trecerea unor nave extrem de poluante. In 2000, printr-o ordonanta de urgenta, s-a incercat eliminarea competentei de autoritate de mediu a ARBDD. Din fericire, aceasta prevedere a fost eliminata in Parlamentul Romaniei in 2001.

INTENTII. In ultima vreme, interesele cer din nou ca ARBDD sa nu mai fie autoritate de mediu, tocmai pentru a da liber activitatilor economice in zonele naturale din Delta. Portstindard al acestor intentii este, din nou, directorul Agentiei de Protectia Mediului Tulcea, Cadar Bectas, care, de-a lungul anilor, a eliberat impotriva prevederilor legale autorizatii de mediu pe teritoriul rezervatiei, fara ca macar sa consulte ARBDD. S-a ajuns la situatia ilara ca o societate care solicita autorizatie de mediu de la ARBDD, iar solicitarea este respinsa, sa se adreseze APM Tulcea si s-o primeasca fara probleme. Printr-o astfel de manevra, in 2004, s-a putut exporta stuf sechestrat de politie ca neavand documente legale, printr-o autorizatie eliberata de APM Tulcea. Exista, in prezent, zeci de nave care circula pe teritoriul RBDD cu autorizatii emise de APM Tulcea. Daca ARBDD ar pierde instrumentul principal de a se opune, in conditiile legii, agresarii Deltei Dunarii, activitatile din rezervatie vor fi scapate de sub control, cu consecinte distructive asupra mediului.

×
Subiecte în articol: observator mediu arbdd