x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PUZ-ul localităţii Roşia Montană a fost anulat

PUZ-ul localităţii Roşia Montană a fost anulat

de Jurnalul National    |    24 Ian 2008   •   00:00

Hotărârile Consiliului Local Roşia Montană din iulie 2002 prin care s-a votat planul de urbanism al comunei Roşia Montană, localitatea fiind astfel declarată zonă industrială, exclusiv rezervată proiectului minier propus de Gabriel Resources, a fost declarat ilegal de Curtea de Apel Alba-Iulia, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă.

Hotărârile Consiliului Local Roşia Montană din iulie 2002 prin care s-a votat planul de urbanism al comunei Roşia Montană, localitatea fiind astfel declarată zonă industrială, exclusiv rezervată proiectului minier propus de Gabriel Resources, a fost declarat ilegal de Curtea de Apel Alba-Iulia, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Organizaţia Alburnus Maior, lider al opozanţilor faţă de proiectul minier din Apuseni, arată într-un comunicat că decizia Curţii de Apel Alba va conduce, în viitorul apropiat, la anularea Certificatului de Urbanism 68/2004 emis de Consiliul Judeţean Alba pentru Roşia Montană Gold Corporation şi, implicit, la obligaţia legală pentru Ministerul român al Mediului de a returna titularului de proiect documentaţia depusă împreună cu cererea de acord de mediu pentru proiectul Roşia Montană. “Acest lucru presupune, practic, că RMGC, în cazul în care nu îşi abandonează intenţia de proiect minier la Roşia Montană, va trebui să refacă întregul proces de autorizare a proiectlui, inclusiv va trebui să găsească modalităţi prin care să obţină o nouă licenţă minieră pentru perimetrul Roşia Montană, demersuri care ar necesita cel puţin zece ani, atâta cât a durat până în prezent procesul de autorizare”, se arată în comunicat.

 

CONSECINŢE. Reprezentanţii Alburnus Maior susţin că planurile de urbanism ale comunei Roşia Montană – Planul de Urbanism General şi Planul de Urbanism Zonal – Zona Industrială Roşia Montană Gold Corporation – au fost finanţate integral de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Documentele au avut ca scop, spun opozanţii proiectului, demararea obţinerii autorizaţiilor proiectului minier şi interzicerea oricăror alte activităţi economice la Roşia Montană. “Schimbarea statutului Roşiei Montane din zonă rezidenţială în zonă industrială în iulie 2002 a avut ca rezultat începerea procesului de strămutare a populaţiei locale, precum şi a întregii infrastructuri de uz public (şcoli, dispensar, drumuri). Aceste planuri de urbanism au blocat astfel orice iniţiativă locală de dezvoltare a unor activităţi în domeniul turismului, agriculturii şi serviciilor, deoarece, printre altele, s-a interzis construirea de noi imobile, inclusiv pe proprietăţi private, lipsind astfel de conţinut drepturile constituţionale la viaţă privată şi liberă iniţiativă economică a populaţiei din zonă”, se mai arată în comunicat citat.

×
Subiecte în articol: verde! roşia montană montana roşia