x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Racheta românească proiectată şi construită de ARCA a primit treapta care o va trimite PE LUNĂ

Racheta românească proiectată şi construită de ARCA a primit treapta care o va trimite PE LUNĂ

28 Noi 2012   •   20:30
Racheta românească proiectată şi construită de ARCA a primit treapta care o va trimite PE LUNĂ
Sursa foto: Picasa

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a anunţat miercuri că a construit treapta a doua a rachetei sale Haas 2C. Este vorba de racheta cu care în 2014 ARCA va trimite pe Lună robotul European Lunar Explorer, în cadrul competiţiei de 30 de milioane de dolari organizate de Google.

În varianta cu o singură treaptă, Hass 2C este capabilă să ajungă pe orbita terestră şi să plaseze un satelit de 50 de kilograme. Această variantă a rachetei va fi lansată anul viitor şi va constitui prima încercare a României de a pune un satelit pe orbită.

Adăugând treapta a II-a, construită acum de ARCA, racheta poate sateliza o încărcătură de 300 de kilograme. Aceasta este varianta care va fi lansată spre Lună, în 2014.

Treapta a doua a rachetei este realizată integral din materiale compozite şi este formată dintr-un rezervor de oxigen lichid, un rezervor de kerosen şi motorul Venator.

Datele tehnice ale treptei a II-a a rachetei Haas 2C:
- lungime: 3,3 m
- diametru maxim: 1,23 m
- greutate goală: 210 kg
- greutate alimentată: 1480 kg
- forţă de tracţiune în vid: 2500 kg
- timp de funcţionare: 154 sec
- impuls specific în vid: 314 sec

ARCA - organizaţia non-profit care derulează Programul Spaţial al României
ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).

"Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte şi lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Ce a realizat ARCA:
- Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, pe 9 septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
- Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă, şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
- Racheta suborbitală Helen - demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize - lansată la 1 octombrie 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, şi care a atins altitudinea de 40 km.

Proiectele ARCA:
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestra joasa;
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- câştigarea competiţiei de astronautica robotică, 30 milioane $, Google Lunar X Prize
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone;
- lansarea rachetei Super Haas pe orbita terestră, cu un cosmonaut la bord, în 2020.

×