x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radio ZU vs magazinele de vise

Radio ZU vs magazinele de vise

de Cristiana Stamatescu    |    13 Feb 2011   •   18:47
Radio ZU vs magazinele de vise

Copiii cresc cu sacrificii, nu cu vise", aşa spune un vers din imnul mitingu­lui la care sunteţi aşteptaţi azi, de la ora 13:00, în Piaţa Victoriei, în cadrul protestului "Radio ZU dă panică la etnobotanică. Iubim viaţa!". Buzdugan şi Morar protestează astfel faţă de decizia de redeschidere a magazi­ne­lor de vise şi a comercializării pro­du­selor etnobotanice, alături de toţi cei care sunt împotriva legalizării con­­­su­mului de astfel de substanţe. Miş­­ca­rea are şi un imn compus de Puya pe structura piesei "Pune-i la pă­­mânt", versurile fiind adaptate cauzei, şi pe care îl puteţi asculta azi în Piaţa Vic­­toriei. Artistul se alătură în acest mod protestului, la fel ca Dan Negru, An­­dreea Marin Bănică, Elan Sc­hwar­t­zenberg, Camelia Şucu, An­tena 2, Radio România Actualităţi, Bu­cureşti FM, Agenţia Naţională An­tidrog.

O mulţime de ascultători şi-au ară­tat susţinerea pentru această ini­ţiativă încă din momentul în care Buzdugan şi Morar au anunţat la Radio ZU că vor ieşi în stradă. Prin­tre aceştia se numără foşti consumatori de produse etnobotanice, rude ale victimelor care au avut de sufe­rit în urma consumului unor astfel de substanţe. La rândul lor, ascultătorii Radio ZU din toată ţara îşi pot arăta solidaritatea prin SMS-uri la 1815, pe radiozu.ro, pe Facebook şi în di­rect la matinalul prezentat de Buzdu­gan şi Morar. Prin urmare, Buzdugan şi Morar vă îndeamnă ca de Ziua Îndră­gos­ti­ţilor să nu vă limitaţi la un "Te iubesc" adresat doar persoanei iubite, care de­vine o declaraţie egoistă de dra­gos­te în condiţiile în care zeci de ti­neri îşi pierd viaţa doar pentru că, din nepăsare sau din lipsă de ins­pi­raţie, legiuitorii nu găsesc o cale de a in­terzice aceste substanţe comercia­lizate legal. Mesajul pe care vă pro­pun să-l îmbrăţişaţi în această zi este "Iubim viaţa!", un mesaj de dragoste pentru orice vârstă.

"Nu prea mai e timp, protestul ăsta vine în ceasul al doisprezecelea, e un strigăt de disperare mai de­gra­bă", a declarat Puya la "Răi, da’ buni". La rândul lui, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a promis că va trimi­te zece sicrie goale la protest: "Simbo­lis­tica acestor sicrie este foarte simplă. Ele sunt goale. Dacă Emil Boc va sto­pa fenomenul, vor rămâne goale. Da­că nu, pe sufletul lui vor atârna viitori morţi, din cauza etnobotanicelor".

Mărturie a nenorocirii reprezentate de consumul de etnobotanice stau zecile de mesaje venite pe adresa emisiunii "Răi, da’ buni" din partea fa­miliilor disperate, lucru care confir­mă că aceste droguri legale au devenit o problemă majoră, ignorată de gu­vernanţi, mai ales că nu există metode de tratament în clinicile de dezinto­xicare din ţară.

Unul dintre puţinii consumatori de etnobotanice care au reuşit să sca­pe de dependenţă a vor­bit, de altfel, în emisiunea "Răi, da’ buni" despre experienţa dramati­că prin care a trecut: "Mă drogam zil­nic, am lăsat din cauza asta facultate, muncă, nu mă mai înţelegeam cu fa­­milia. Am slăbit 20 de kg. Nu mai dor­meam nopţi în şir, mama şi tata s-au îmbolnăvit. 12 amici mi-au mu­rit, unii s-au sinucis, alţii au făcut stop car­diorespirator. După opt luni în ca­re m-am drogat am avut o singură cli­pă de luciditate, atunci când i-am spus mamei: "Nu mai pot, vreau ajutor!".

Cititi campania Jurnalului National - Opriti cosmarul magazinelor de vise

Urmariti imagini de la proteste pe webcam jurnalul.ro Piata Victoriei

×