x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Mazăre, criticat în presa internaţională

Radu Mazăre, criticat în presa internaţională

22 Iul 2009   •   00:00
Radu Mazăre, criticat în presa internaţională
Sursa foto: /SIMON WIESENTHAL CENTER

Primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre, a ajuns pe primele pagini ale publicaţiilor din lumea întreagă, după ce a apărut alături de fiul său în costum de ofiţer nazist. Jurnaliştii de la BBC, dar şi cei de peste ocean, de la postul CNN, au publicat articole în care comentează gestul extrem al edilului român.



Grupările evreieşti l-au criticat aspru pe primarul oraşului Constanţa, titrează BBC. Un reprezentant al organizaţiei Simon Wiesenthal pentru Drepturile Omului i-a cerut lui Mazăre să-şi ceară scuze în public pentru gestul lui şi să demisioneze.

Doctorul Efraim Zuroff, un istoric specializat în Holocaust, a declarat că este "şocat şi insultat" de felul în care a apărut primarul Mazăre la prezentarea de modă. Acesta i-a adresat o scrisoare lui Radu Mazăre: "Îmi este foarte greu să descriu cât de adâncă este durerea pe care aţi provocat-o nu numai evreilor şi victimelor nazismului, dar şi oricărei persoane cu integritate morală care cunoaşte istoria celui de-al Doilea Război Mondial".

"Prin purtarea uniformei aţi exprimat suportul şi nostalgia faţă de o armată care a comis atrocităţi", a concluzionat Efraim Zuroff.

Subiectul a apărut şi pe prima pagină a site-ului CNN. Jurnaliştii îl citează pe directorul Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România, Marco Katz, care susţine că Mazăre a încălcat legea. "Nu numai că a încălcat legea, dar l-a şi încurajat pe fiul lui să facă acest lucru", a spus acesta.

În urmă cu câteva zile, primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre, a apărut în cadul unei prezentări de modă în costum de ofiţer nazist. Pe podiumul de prezentare, alături de Radu Mazăre, a apărut şi fiul acestuia, Răducu. Băiatul era şi el îmbrăcat tot în uniformă de ofiţer al armatei lui Hitler.

Radu Mazăre, a declarat că, prin purtarea uniformei de ofiţer în armata germană, nu a dorit să aducă atingere comunităţii israeliene, cu care are o relaţie foarte bună, ci doar s-a inspirat din filmul "Operaţiunea Walkiria".

"Nu am vrut în niciun caz să fac atingere şi nu sunt de acord cu războiul şi nu am vrut să fac atingere evreilor sau comunităţii israeliene, cu care am o relaţie foarte bună şi care are, probabil, în România, cele mai multe investiţii concentrate la Constanţa", a subliniat Mazăre.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: observator mazare