x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Nemeş, arestat de FBI în SUA. Afaceristul este anchetat în dosarul de evaziune în care e implicat Sorin Blejnar

Radu Nemeş, arestat de FBI în SUA. Afaceristul este anchetat în dosarul de evaziune în care e implicat Sorin Blejnar

de Agerpres    |    20 Mar 2014   •   13:29
Radu  Nemeş, arestat de FBI în SUA. Afaceristul este anchetat în dosarul de evaziune în care e implicat Sorin Blejnar

Direcţia Naţională Anticorupţie confirmă că soţii Dana şi Radu Nemeş au fost arestaţi în Statele Unite al Americii şi că procurorii DNA au colaborat cu FBI, cei doi fiind anchetaţi în dosarul de evaziune fiscală în care sunt implicaţi şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi fostul şef de cabinet al acestuia Codruţ Marta.

"Au fost arestaţi în SUA. în acest sens, procurorii anticorupţie au colaborat cu FBI şi acest lucru creează premisa că ancheta respectivă să fie accelerată", a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Omul de afaceri Radu Nemeş, soţia sa, Dana Nemeş, şi Codruţ Marta sunt arestaţi în lipsă, fiind daţi din acel moment în urmărire internaţională.

În 10 iulie 2012, procurorii DNA au reţinut mai multe multe persoane, printre care şi Viorel Comăniţă - fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Florin Dan Secăreanu - fostul şef al DGIPI Constanţa, fiind prezentate Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Tot atunci, DNA anunţa că omul de afaceri Radu Nemeş, Codruţ Marta - fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Ovidiu Moldovan, Dana Nemeş şi alte două persoane vor fi prezentaţi la CAB cu propunere de arestare preventivă în lipsă.

DNA a efectuat în acea perioadă mai multe audieri în acest dosar, în care se fac cercetări sub aspectul infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Viorel Comăniţă este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, în timp ce omul de afaceri Radu Nemeş este considerat coordonatorul grupului infracţional organizat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar, procurorii îl cercetează şi pe Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al fostului şef ANAF Sorin Blejnar, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar pe Florin Secăreanu, de complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2011 - iulie 2012, inculpaţii George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru şi Radu şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Prin această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 15,2 milioane euro, reprezentând accize şi TVA neachitate, susţin procurorii anticorupţie.

"Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. în realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi. în paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare", arată anchetatorii.

Activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de Secăreanu şi Comăniţă, fie prin deconspirarea unor acţiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF ar fi fost Codruţ Marta.

Curtea de Apel Bucureşti a decis în 11 iulie 2012 emiterea unor mandate de arestare preventivă în lipsă pentru Radu şi Dana Nemeş, mandate ce vor fi puse în executare din momentul prinderii celor patru.

×