x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Varia, ales membru de onoare al academiei regale a Scoţiei

Radu Varia, ales membru de onoare al academiei regale a Scoţiei

10 Sep 2012   •   11:07
Radu Varia, ales membru de onoare al academiei regale a Scoţiei

Istoricul si criticul de arta Radu Varia a fost ales cu unanimitate de voturi Membru de Onoare al prestigioasei Academii Regale a Scotiei, asezata sub Inaltul Patronaj al Printului Philip de Edinburgh.

Alegerea vine dupa ce in noiembrie 2011 Radu Varia a fost invitat sa sustina la Royal Scottish Academy cea mai importanta conferinta a anului, The Sir William Gillies Annual Lecture, conferinta dedicata lui Brancusi: O mare experienta spirituala. Cu acea ocazie el a primit Medalia de Argint a Academiei Regale, decernata de numai 12 ori in 185 de ani.

Radu Varia este singurul roman care accede la aceasta inalta demnitate, si in acelasi timp primul istoric de arta strain, alaturi de britanicii Sir David Talbot Rice si Lord Kenneth Clark. Printre artistii universal cunoscuti care au fost onorati cu acest titlu se numara pictorii Edgar Degas, Georges Braque si Marc Chagall, sculptorii Auguste Rodin si Henry Moore sau arhitectul Alvar Aalto.

Personalitate proeminenta in lumea internationala a artei de mai multe decenii, Radu Varia este Doctor in istoria Artei si Civilizatiei al Universitatii din Paris si a primit nu mai putin de 11 nominalizari pentru Premiul Mondial Leonardo da Vinci.

Volumul sau Brancusi, publicat in numeroase editii din 1986 incoace, la New York, Paris si Tokio, este considerat drept opera fundamentala dedicata marelui sculptor.

×
Subiecte în articol: scotia membru onoare academie radu varia