x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat a demisionat. "Am obligaţia să nu tac. Noua propunere legislativă va rupe sistemul în bucăţi"

Raed Arafat a demisionat. "Am obligaţia să nu tac. Noua propunere legislativă va rupe sistemul în bucăţi"

10 Ian 2012   •   07:13
Raed Arafat a demisionat. "Am obligaţia să nu tac. Noua propunere legislativă va rupe sistemul în bucăţi"

Raef Arafat a anuntat oficial, in cadrul unei conferinte de presa, ca si-a dat demisia.

"Unii colegi spuneau ca nu mai sunt, ai fi zis ca am murit. Ei bine, sunt si o sa fiu pentru sistemul de Urgenta...Iesind din Ministerul Sanatatii, voi putea apara mai bine sistemul de urgenta. Imi pare rau ca bunul simt a fost confundat cu teama, frica sau cineva care tine de scaun. Daca nu sunt de acord cu punctul oficial al ministerului in ceea ce priveste sistemul de urgenta si atunci va trebui sa plec. Orice control care a ramas pe acest sistem va disparea. Acum avem o lege foarte moderna, este rodul muncii unei comisii intregi, o munca ce a durat peste 4 ani. O legislatie care este unica, tradusa de Banca Mondiala si folosita in alte tari, aceasta lege noua, ne este teama, va disparea. Indiferent ca se spune ca legislatia secundara ramane, ea va disparea pentru ca dispare baza legala. De acolo dispare integral capitol privind corelarea SMURD si MAI. Noi ne intrebam care va fi conceptul viitorului sistem de urgenta. Indiferent de sistem, noi desfiintam o lege cursiva, care are multe lucruri pentru sistemul de urgenta. Daca un sistem functioneaza bine, un sistem care nu pot spune ca este perfect, nu pot sa spun ca a atins apogeul, insa este un sistem pentru care multi din alte tari avansate ne-au laudat ca am luat-o inainte ca si sistem de urgenta. Daca intervine factorul comercial, sistemul devine vulnerabil", a explicat Raed Arafat.

"Am obligatia sa nu tac si sa avertizez exact ce se va intampla. A spune ca statul nu stie cati bani merg la SMURD e prea dur. Noua propunere va rupe sistemul in bucati.
Am primit telefon de la domnul presedinte, care a venit in baza unei reclamatii ca as fi impotriva reformei sanitare. Acest lucru nu se poate zice despre doctorul Arafat.
Eu plec acasa linistit, in fiecare zi, pentru ca stiu ca nu am gresit. Intrebarea mea este de ce sa modificam ceea ce merge? Poti cumpara sute de ambulante, dar nu vei avea echipaje pentru ele. Nu sunt stangist, nici comunist, eu tin cu bolnavul. A aplica principiul concurentei pe sistemul de Urgenta e cel putin ciudat. Aceasta lege distruge sistemul de Urgenta", a mai spus Arafat.

Doctorul Arafat s-a declarat neincrezator in capacitatile de consilier pe probleme de Urgenta a lui Tudor Ciuhodaru, numit in aceasta functie in aceeasi zi de ministrul Sanatatii Ladislau Ritli. "Am vazut astazi (marti, n.r.) ce coleg o sa fie consilier. Asa ca o sa ma astept dupa ce s-a distrus SMURD-ul in Iasi cu ajutorul lui, stau si ma gandesc ce o sa fie acum", a mai spus Arafat.

UPDATE 14:10 - Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca a luat la cunostinta cu regret de decizia lui Raed Arafat de a demisiona din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii. Ritli a precizat insa ca nu stie daca premierul o va accepta.


"Am luat la cuostinta cu regret intentia de a demisiona a lui Raed Arafat. Este regretabil ca s-a ajuns la aceasta situatie. Am incercat sa-l conving sa se razgandeasca", a declarat Ritli, care a mai spus ca doctorul Tudor Ciuhodaru a fost numit consilier onorific de urgenta al ministrului Sanatatii.

Ciuhodaru a declarat, in aceasta dimineata, ca s-a intalnit la Cotroceni cu Basescu. "Am fost solicitat, avand in vedere experienta mea de peste 20 de ani in medicina de urgenta". Ciuhodaru a mai precizat ca i s-a cerut CV-ul profesional. De asemenea, el a mai declarat ca nu vrea sa ocupe functia lui Raed Arafat, mai ales ca ar fi incompatibila, data fiind calitatea lui de deputat.

Intrebat ce crede despre demisia lui Raed Arafat, Ciuhodaru a spus ca nu comenteaza "deciziile domnului Arafat". "Doresc sa ramana alaturi de mine sa facem acest sistem sa functioneze", a mai spus Ciuhodaru.

UPDATE 11:22 - Raed Arafat demisioneaza din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu.

Raed Arafat a anuntat o conferinta de presa la ora 14.30, la sediul Ministerului Sanatatii.

Privatizarea serviciilor de urgenta din Romania a provocat un imens scandal intre presedintele Traian Basescu si subsecretarul de stat, Raed Arafat. Intrebat despre o eventuala demisie a lui Raed Arafat, ministrul Ritli Ladislau a declarat, in aceasta dimineata, ca va fi decizia subsecretarului de stat, pe care o va respecta.

Ministrul Sanatatii a precizat ca Arafat si-a exprimat de mai multe ori ingrijorarea privind Urgenta si ca a incercat sa il linisteasca, dar nu a reusit.

"Este o decizie a domnului Arafat, respect decizia dansului. Este un coleg foarte bun, cu experienta. De fiecare data cand am discutat despre medicina de urgenta din noul proiect, si-a exprimat ingrijorarea, am incercat sa il linistesc, dar nu am reusit", a declarat Ritli, la intrarea in sediul Ministerului Sanatatii.

"L-am invitat pe colegul meu sa analizam impreuna acest segment de Urgenta, sa comentam impreuna, cu argumente pro si contra. Eu astazi ma asez sa discut cu el", a adaugat ministrul.

Intrebat despre opinia presedintelui Traian Basescu in acest sens, ministrul Sanatatii a spus ca seful statului vede lucrurile global. "Domnul presedinte vede lucrurile global, nu putem neglija punctul de vedere al dansuluui. Legea trebuie discutata fara resentimente, fara idei preconcepute", a spus Ritli Ladislau.

Ministrul a subliniat insa ca nu este de acord sa fie proiectata "o imagine de dezastru" referitoare la aceasta lege.

"Nu vad un dezastru in sistemul de Urgenta daca aceasta lege va fi aplicata. Sistemul functioneaza bine, dar pot fi aduse reglementari in plus", a mai spus Ritli.



Traian Basescu l-a atacat dur pe Raed Arafat, in cadrul unei emisiuni al carei invitat era Arafat, avertizandu-l ca ar trebui sa se gandeasca sa demisioneze din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, daca nu este de acord cu ministrul si nu reuseste sa isi comunice nemultumirile in cadrul institutiei.

Raed Arafat este un medic roman de origine palestiniana, specialist de Anestezie Terapie Intensiva. A infiintat si coordonat cel mai modern centru de urgenta din Romania, statia SMURD de la Targu Mures.

In 2003 a primit Ordinul National "Pentru Merit" in gradul de Cavaler de la presedintele Ion Iliescu, pentru intreaga activitate stiintifica si de cercetare, pentru contributia deosebita la dezvoltarea si promovarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor in Romania

In noaptea de Revelion, in 2005, Raed Arafat a fost decorat de catre Traian Basescu, presedintele Romaniei, cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Ofiter, pentru eforturile depuse in salvarea oamenilor la inundatii si pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vietilor a numerosi romani. (V.M.)

×