x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat oferă un exemplu din paradoxurile sistemului sanitar: "Am avut 40.000 de antibiotice prescrise la un singur CNP"

Raed Arafat oferă un exemplu din paradoxurile sistemului sanitar: "Am avut 40.000 de antibiotice prescrise la un singur CNP"

26 Noi 2012   •   20:30
Raed Arafat oferă un exemplu din paradoxurile sistemului sanitar: "Am avut 40.000 de antibiotice prescrise la un singur CNP"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Reţeta electronică şi cardul naţional sunt câteva dintre măsurile necesare pentru reducerea "scurgerilor" din sistem. Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat a dat exemplul prescrierii a 40.000 de antibiotice pe un singur CNP, "cât pentru toată viaţa bolanvului".

"Scurgerile din sistem nu vor fi rezolvate niciodată sută la sută, dar căutăm soluţii pentru reducerea acestora. De exemplu, reţeta electronică şi cardul naţional al asigurărilor ne vor ajuta la eliminarea prescripţiilor nejustificate. Am întâlnit o situaţie în care 40.000 de doze de antibiotic au fost prescrise pentru un singur CNP. O asemenea doză este pentru toată viaţa bolnavului", a declarat Arafat la o conferinţă organizată de Mediafax pe teme de sănătate.

Potrivit lui Arafat, o altă soluţie pentru eliminarea scurgerilor financiare din sistem, după prescrierile "aiurea", ar fi achiziţiile centralizate.

"De exemplu, unele licitaţii se fac când ne trezim că nu mai avem un anumit produs. Şi în Ministerul Sănătăţii, Direcţia de achiziţii este slabă, trebuie să avem un serviciu de achiziţii în care vor fi angajate mai multe persoane, adică în loc de trei, cât avem acum, să fie 12", a mai spus Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii a precizat, cu acelaşi prilej, că are în atenţie şi rezolvarea problemei asistenţei primare şi a ambulatoriilor care nu funcţionează cum ar trebui.

"Chiar şi operaţiile chirurgicale ar putea fi operate în amubulatoriu. Partea primară nu funcţionează cum ar trebui. Chiar şi intervenţiile chirugicale ar putea fi realizate în ambulatoriu, în sistemul spitalizare de o zi", a mai explicat Arafat.

×