x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat, reacție în scandalul momentului: Daca nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv

Raed Arafat, reacție în scandalul momentului: Daca nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv

21 Mai 2020   •   15:44
Raed Arafat, reacție în scandalul momentului: Daca nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat, joi, prin intermediul unei postări pe contul său de Facebook, că măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise reprezintă „o nouă temă falsă de dezbinare și de minimalizare” a efectelor și riscului infectării cu noul coronavirus.

„Măsurarea temperaturii la distanţă se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe ţări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire şi în unele situaţii chiar şi la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătăţii publice. Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spaţiile cu risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice portul măştii este obligatoriu", a scris Arafat, pe Facebook.

De asemenea, Arafat a menționat că termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa persoanei.

„Acesta afișează doar temperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv.

Într-o societate unde există un risc de transmitere al unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri daca se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toți membri societății pe durata existenței riscului respectiv.

Astfel de măsuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment acestea fiind inclusiv masuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuși să intre în spațiile închise fiind simptomatici pentru a-și rezolva problemele personale riscând viața altora.

În concluzie, daca nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv pentru că este dreptul comunității și a angajaților care lucrează în spațiul respectiv să se protejeze.”, a mai scris secretarul de stat în MAI.

 

 

Masurarea temperaturii la intrarea in spatiile publice inchise, magazine si in cladirile institutiilor publice sau ale...

Publicată de Raed Arafat pe Joi, 21 mai 2020

 

×