x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat spune că va demisiona de la Minister dacă noua lege a sănătăţii, care permite privaţilor să facă intervenţii de urgenţă, va fi promulgată

Raed Arafat spune că va demisiona de la Minister dacă noua lege a sănătăţii, care permite privaţilor să facă intervenţii de urgenţă, va fi promulgată

06 Ian 2012   •   16:08
Raed Arafat spune că va demisiona de la Minister dacă noua lege a sănătăţii, care permite privaţilor să facă intervenţii de urgenţă, va fi promulgată

Subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca va demisiona din functie, daca sectiunea vizand regimul medicinei de urgenta din noul proiect de lege al sanatatii va fi mentinuta.

Sectiunea respectiva prevede ca medicina de urgenta poate fi practicata si de firme private, ceea ce ar insemna o concurenta pentru SMURD (serviciu infiintat de Arafat), dar si pentru Serviciul de Ambulanta.

Arafat sustine ca actualul sistem al medicinei de urgenta functioneaza foarte bine, fapt recunoscut si de FMI sau Banca Mondiala, iar in conditiile in care regulile se schimba, locul sau in Minister nu mai este necesar, fiind cazul sa lase noile responsabilitati pe seama altora.

"Sistemul actual e bine reglementat pe o anumita viziune, o anumita directie. Daca dupa toate dezbaterile si dupa punctul de vedere venit inclusiv de la FMI, care zice clar ca sistemul de urgenta din Romania functioneaza, decizia politica finala este ca sa iasa asa... Cand iti vine un punct de vedere al FMI-ului, al Bancii Mondiale si al Comisiei Europene care sustine acelasi lucru, consider ca trebuie sa ajungem la intelepciunea de a spune da, este nevoie de reforma radicala, dar sistemul de urgenta trebuie sa-l sprijinim sa se dezvolte mai departe. In loc sa-l dezvoltam mai departe, noi cream total alte concepte", a spus Arafat in cadrul unui interviu pentru HotNews.

Arafat a spus ca actualul sistem al medicinei de urgenta a fost conceput si de el, iar daca regulile se schimba, atunci nu mai are rost ca el sa ramana in Minister.

"Daca legea ramane in aceasta forma, trebuie cei care au conceput-o sa duca viziunea mai departe. Nu poti sa concepi un sistem si sa dai altcuiva sa-i faca normele. Eu cred ca plecarea mea este normala, pentru ca nu mai am scopul de munca la nivelul Ministerului. Nu e un act de bravura. In momentul in care partea urgentei din lege iese in aceasta forma, vor trebui gasite persoane care sa implementeze aceasta forma", a spus Arafat.

Subsecretarul de stat a fost criticat, la sfarsitul lunii trecute, de presedintele Traian Basescu, care il acuza ca este principalul opozant al aparitiei unui sistem privat de sanatate.

"Daca este un dusman mai mare al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat", a declarat, atunci, Basescu pentru TVR.

×