x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat spune de ce sistemul Ro-Alert nu a avertizat populația de tornada din Călărași

Raed Arafat spune de ce sistemul Ro-Alert nu a avertizat populația de tornada din Călărași

01 Mai 2019   •   11:46
Raed Arafat spune de ce sistemul Ro-Alert nu a avertizat populația de tornada din Călărași
Sursa foto: Captura Antena 3

Raed Arafat a răspuns criticilor potrivit cărora Ro-Alert ar fi trebuit să avertizeze populația cu privire la tornada de marți din Călărași și precizează că sistemul nu depistează singur fenomenele periculoase, subliniind că meteorogii sunt cei care interpretează datele, nu DSU sau IGSU.

„Unii au început să atace sistemul Ro-Alert de parcă sistemul Ro-Alert este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară. Cred că este momentul să clarificăm din nou, și cât de detaliat posibil, cum funcționează acest sistem. La nivelul fiecărui dispeceratul ISU județean, precum și la nivelul IGSU și al DSU, există terminale de activare Ro-Alert; Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofițerul de serviciu care alege zona în care populația trebuie să fie avertizată, în vederea înștiintării despre un fenomen sau situație periculoasă iminentă; Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situația respectivă urmează să aibă loc sau cel puțin faptul că fenomenul este în desfășurare; Pentru cei care nu cunosc încă, DSU și IGSU NU SUNT CEI CARE INTERPRETEAZĂ DATELE METEO, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM”, a scris șeful DSU Raed Arafat, pe Facebook.

Potrivit lui Arafat, alerta este emisă dacă echipele de intervenție sunt sesizați de către meteorologi sau de altă instituție despre un fenonem care pune viața cetățenilor în pericol.

ANTENA 3

×
Subiecte în articol: raed arafat tornada