x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila: Fularul sau batista purtate în loc de mască nu protejează deloc

Rafila: Fularul sau batista purtate în loc de mască nu protejează deloc

10 Apr 2020   •   10:12
Rafila: Fularul sau batista purtate în loc de mască nu protejează deloc

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat, joi seara, că nu recomandă purtarea mănușilor decât în unitățile sanitare, cât despre fular sau batistă a spus că nu protejează împotriva COVID-19.

"Purtatul mănușilor nu îl recomand decât în unități sanitare. În momentul în care ne-am pus mănuși nu mai suntem precauți. E posibil că virusul să fi circulat în China mai devreme cu o lună decât a fost declarat de către autorități. În SUA au foarte multe cazuri noi, ei au făcut 2 milioane de teste până acum, au o rată de pozitivitate de 15%. Și noi în România avem tot 15%. Peste tot s-a vehiculat că ar fi vorba de o armă biologică. Din ceea ce am citit eu se exclude această posibilitate pentru că tipul de mutații găsite la acest virus nu sunt de natură să trezească suspiciuni, nu este un virus perfect.

Eu zic că sunt șanse să se reducă transmiterea cu venirea căldurii. (...) În iarnă vom avea iar probleme. Nu știu dacă o să ne mai permitem să intrăm în izolare. Dacă o să o mai lungim așa mult, consecințele economice sunt clare", a spus Rafila.

Microbiologul a punctat faptul că i se pare o greșeală să se recomande batisate sau fulare drept protecție împotriva COVID-19.

"Se poartă mască când suntem răciți și ne deplasăm. Restul populației poate să poarte o mască în funcție de disponibilitate. Este recomandată cea chirurgicală și a doua, una din material de bumbac. Mi se pare o greșeală să se recomande batiste sau fulare care nu protejează în niciun fel", a subliniat Rafila.

Sursă: Mediafax

×
Subiecte în articol: alexandru rafila masti de protectie