x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RAFO aruncă pe apa Sămbetei 145 de miliarde de lei

RAFO aruncă pe apa Sămbetei 145 de miliarde de lei

de Mirela Romanet    |    28 Iun 2007   •   00:00
RAFO aruncă pe apa Sămbetei 145 de miliarde de lei

Administratorul special al RAFO SA Oneşti, firma IVG Investment & Management BV, reprezentată de belgianul André Leonard Paul Geens (foto), propune acţionarilor companiei renunţarea la penalităţile de 145 de miliarde de lei (4,47 milioane de euro) facturate de RAFO către fosta VGB Impex SRL, actuala BKP Trading Impex SRL. Suma a fost facturată de fostul manager general al RAFO Marin Anton in perioada septembrie-decembrie 2005. Această decizie se va discuta la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) Extraordinară care a fost convocată la 17 iulie. Acţionarii vor dezbate tot atunci şi rectificarea raportului inventarierii anuale pentru 2006. De asemenea, vor supune aprobării AGA şi raportul administratorului special IVG Investment & Management BV din perioada 27 noiembrie 2006-17 iulie 2007, precum şi situaţiile financiare provizorii intocmite de acesta pentru perioada 1 ianuarie-17 iulie 2007.


MOTIVUL? Incercarea noastră de a afla care sunt motivele pentru care o firmă poate renunţa dintr-o trăsătură de condei la o sumă atăt de importantă s-a lovit de uşi inchise. Nu pentru că oamenii n-ar fi vrut să vorbească, ci pentru că nu ştiau mai nimic. Primul abordat a fost administratorul judiciar Florin Dragomir.

"Eu nu ştiu exact care au fost motivele pentru care conducerea RAFO propune acest lucru. In calitate de administrator judiciar imi voi spune opinia abia după ce voi vedea raportul auditorului şi punctul de vedere al compartimentului juridic", a spus laconic administratorul numit de instanţă la RAFO.


Surse din apropierea conducerii RAFO ne-au spus, neoficial, că managerul RAFO işi motivează cererea de renunţare la aceşti bani pentru că penalităţile ar fi fost facturate in condiţiile in care relaţiile comerciale s-au derulat corect, cu plata la timp. Fostul manager al RAFO, Marin Anton, susţine insă că este greu de crezut că s-ar fi putut calcula penalităţi contractuale timp de căteva luni dacă plăţile s-ar fi făcut in termen. "Au fost zeci de contracte la care am perceput penalităţi contractuale pentru că nu se achitau in termen sumele datorate nouă. Nu-mi amintesc de unul specific, legat de VGB Impex, dar pot să afirm cu măna pe inimă că toate penalităţile au fost calculate legal şi contractual, pentru că nu se plătea ceva la timp, deci inclusiv această penalitate a fost percepută pe baza unui contract", a declarat fostul manager general al RAFO. In adunarea generală se va mai discuta incetarea acordului cu administratorul special la finele lunii noiembrie a acestui an, restituirea garanţiei de 100.000 de euro, depusă de administrator, şi numirea unuia nou. RAFO era deţinută de firma Balkan Petroleum Ltd, care a fost cumpărată de Calder-A, la sfărşitul lunii noiembrie 2006. Acţionarii firmei Calder-A sunt Iakov Goldovskiy cu o participatie de 80% şi Todor Batkov, care deţine 20%. Recent, in structura acţionariatului au apărut modificări, in sensul că Balkan Petroleum aparţine in totalitate unei firme austriece, Mouvi Holding AG. Conform documentelor de la Registrul Comerţului, Mouvi Holding este reprezentată de Gvido Senkans, Uri Bider, Ron Bider şi Igor Dalichuk.

×
Subiecte în articol: observator rafo