x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raidurile aeriene continuă în Fâşia Gaza: 120 de palestinieni au fost ucişi

Raidurile aeriene continuă în Fâşia Gaza: 120 de palestinieni au fost ucişi

12 Iul 2014   •   09:52
Raidurile aeriene continuă în Fâşia Gaza: 120 de palestinieni au fost ucişi

Ofensiva israeliană asupra Fâşiei Gaza a continuat sâmbătă dimineaţa cu noi raiduri, aproape 120 de palestinieni fiind ucişi în decurs de cinci zile în cadrul operaţiunii ce vizează, fără succes deocamdată, să pună capăt tirurilor de rachete lansate din enclava palestiniană.

Chiar înainte de începutul sabatului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va rezista la orice presiune internaţională în vederea încetării focului.

'Nicio presiune internaţională nu ne va împiedica să lovim teroriştii care ne atacă', a afirmat Netanyahu în cursul unei conferinţe de presă ţinute la Tel Aviv, în sediul Ministerului Apărării, după cum relatează AF, conform Agerpres.

Într-o convorbire telefonică avută cu premierul Netanyahu, preşedintele american Barack Obama a propus medierea SUA pentru a restabili calmul, exprimându-şi teama faţă de o posibilă escaladare a situaţiei.

'SUA sunt gata să faciliteze încetarea ostilităţilor, inclusiv revenirea la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012', a adăugat Casa Albă. Washingtonul consideră însă mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza din 2007, drept 'organizaţie teroristă'.

În această privinţă, SUA sunt pregătite să facă uz de relaţiile sale în Orientul Mijlociu pentru 'a încerca stoparea tirurilor de rachetă lansate din Gaza şi, cum am văzut în această dimineaţă, din Liban', explica vineri Josh Earnest, purtător de cuvânt de la Casa Albă.

Joi, în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a făcut apel la încetarea focului.

Dar premierul Netanyahu, ca şi liderul Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh, nu par dispuşi deocamdată să instituie un armistiţiu.

În Gaza, mai multe raiduri israeliene au provocat sâmbătă dimineaţa moartea a cel puţin 13 palestinieni, după cum au indicat serviciile de urgenţă locale, ridicând bilanţul la 118 morţi şi peste 600 de răniţi, între care numeroşi civili, de la începutul operaţiunii israeliene.

Potrivit unor surse din Gaza, atacurile au vizat sâmbătă în special moschei şi locuinţe ale responsabililor Hamas de pe întreg teritoriul enclavei.

Armata israeliană a lansat din 2006 mai multe ofensive în Fâşia Gaza. Ultima a avut loc în noiembrie 2012 şi s-a soldat cu moartea a 177 palestinieni şi şase israelieni.

×