x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cinci dintre răniţii din Muntenegru ar putea fi externaţi începând de vineri

Cinci dintre răniţii din Muntenegru ar putea fi externaţi începând de vineri

27 Iun 2013   •   17:24
Cinci dintre răniţii din Muntenegru ar putea fi externaţi începând de vineri
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Cinci răniţi în accidentul din Muntenegru, aflaţi la Spitalul Universitar din Capitală, ar putea fi externaţi începând de vineri, a declarat joi purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Leo Grecescu, informează agerpres.ro.

Potrivit acestuia, în funcţie de rezultatul evaluărilor, externările ar putea începe de vineri. Cei cinci pacienţi se află în secţiile de chirurgie plastică (trei), ortopedie (unul) şi chirurgie toracică (unul).

''Starea celor doi pacienţi aflaţi la Terapie Intensivă - o femeie de 40 de ani şi un bărbat de 66 de ani - este critică, dar staţionară, cu prognostic rezervat'', a spus dr. Leo Grecescu.

Cei şase pacienţi internaţi la Spitalul Floreasca sunt la terapie intensivă, în stare gravă, dar stabilă, iar unul dintre aceştia este în stare critică, a declarat, joi, medicul Raluca Moldoveanu.

Potrivit reprezentantului spitalului, alţi doi răniţi sunt la post-operator, în Clinica de Chirurgie.

"Sunt echilibraţi, iar funcţiile lor vitale sunt în parametri normali", a precizat dr. Moldoveanu.

Alţi doi răniţi internaţi la Floreasca se află la Secţia Ortopedie, unul dintre ei cu evoluţie post-operatorie favorabilă, iar celălalt este programat sâmbătă pentru tratamentul chirurgical al leziunilor ortopedice.

Dr. Moldoveanu a mai spus că starea de sănătate a răniţilor aduşi la Floreasca nu s-a agravat de la internare şi că nu poate furniza mai multe informaţii, întrucât familiile acestora nu permit "personalizarea cazului".

Referitor la cei patru răniţi internaţi la Bagdasar-Arseni, aceştia au o stare bună, dar rămân la terapie intensivă până luni, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Florian Bica.

''Pacientele au beneficiat şi de consiliere din partea unor psihologi de la Ministerul Sănătăţii, aceştia au discutat şi cu familiile lor'', a mai spus Bica.

Cele patru victime ale accidentului din Muntenegru care sunt internate la Spitalul Elias sunt stabile, a declarat joi dr. Daniela Safta, director medical al instituţiei.

Potrivit medicului, două paciente aflate la chirurgie sunt externabile, având numai contuzii la membre, torace, dar contuzii de părţi moi, evoluţia lor din punct de vedere fizic fiind foarte bună.

''Problema este legată de starea psihică, şocul psihic este mai puternic astăzi decât ieri de exemplu. Deci, am spus că sunt externabile, este posibil să mai prelungim staţionarea în spital pentru că este nevoie de această consiliere, iar Elias are tot ce îi trebuie: şi psihologi de clinică şi medic psihiatru, aşa că putem să continuăm acest aspect terapeutic'', a precizat dr. Daniela Safta.

Referitor la pacienta aflată la Terapie Intensivă, directorul medical de la Elias a precizat că starea acesteia s-a ameliorat şi nu au apărut complicaţii.

''Din punct de vedere al parametrilor vitali nu a apărut niciun element de complicaţie în evoluţia dumneaei. Sigur că durerile sunt importante, ameliorate de terapia analgezică, dumneaei având o contuzie toracică importantă. Nu ştim cât va mai staţiona. Va fi o evoluţie de lungă durată spre ameliorare şi externare'', a adăugat Safta.

Potrivit medicului, pacienta rănită care practica alpinismul în Muntenegru a fost operată.

''I s-au corectat toate constantele biomorale, în special cele hematologice. I s-au procurat protezele şi materiale de osteosinteză de care avea nevoie'', a arătat aceasta.

Cinci răniţi din Muntenegru au fost internaţi la Spitalul Elias, unul dintre aceştia fiind externat miercuri.

Cei 29 de răniţi în accidentul de autocar produs în Muntenegru sunt internaţi la spitalele Universitar (11), Floreasca (10), Bagdasar-Arseni (patru) şi Elias (cinci).

Trei dintre aceştia, respectiv doi de la Universitar şi unul de la Floreasca, se află în stare critică, fiind în comă.

Răniţii din accidentul de autocar din Muntenegru au fost aduşi în România marţi, cu două aeronave militare.

Autocarul cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru duminică, în jurul orei 18,00, ora României, în urma accidentului pierzându-şi viaţa 18 persoane, iar alte 29 fiind rănite. 

×