x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport Greenpeace - Ameninţarea tritiu, nefundamentată

Raport Greenpeace - Ameninţarea tritiu, nefundamentată

de Alexandru Nastase    |    01 Noi 2007   •   00:00

Raportul Greenpeace, care arăta că emisiile de tritiu de la Centrala Cernavodă ar dăuna populaţiei din zonă, a fost realizat doar pe baza studiului de impact asupra mediului, fără a fi realizată vreo măsurătoare la faţa locului.


Raportul Greenpeace, care arăta că emisiile de tritiu de la Centrala Cernavodă ar dăuna populaţiei din zonă, a fost realizat doar pe baza studiului de impact asupra mediului, fără a fi realizată vreo măsurătoare la faţa locului.

Experţii organizaţiei ecologiste Greenpeace au prezentat un raport care arată că Unitatea 1 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă emite in atmosferă cantităţi de tritiu de 100 ori mai mari decăt alte tipuri de reactoare nucleare. Documentul a fost contestat incă de la inceput de autorităţile romăne, care susţin că datele sunt complet eronate. Specialiştii Greenpeace susţin că, prin punerea in funcţiune a Unităţii 2 şi, pănă in 2030, a reactoarelor 3 şi 4, emisiile de tritiu vor creşte şi mai mult, iar populaţia care trăieşte in apropierea centralei poate fi afectată.

Studiul a fost realizat de expertul independent Ian Fairlie. Autorul studiului a recunoscut insă că nu a făcut nici o măsurătore la Cernavodă, in schimb a recomandat persoanelor care locuiesc la cinci kilometri de Centrală să nu consume legume din grădină, mure sau ciuperci, intrucăt ar fi in pericol de a se radia cu tritiu.


FÃ...RÃ... STUDIU ŞTIINŢIFIC. "Datele provin din studiul de impact asupra mediului, din şapte seturi de date, pentru alimente şi aer. Un studiu realizat la faţa locului ar fi costat sute de mii de lire", a spus Ian Fairlie.

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului, reprezentat prin vapori de apă radioactivi, şi emite radiaţii atunci cănd se dezintegrează.

Autorităţile romăne resping cu vehemenţă raportul, susţinănd că numărul de cazuri de cancer sunt in număr mult mai mic la Cernavodă in comparaţie cu alte localităţi in care există centrale nucleare, iar analizele de laborator - care se efectuează zilnic - nu au scos la iveală creşteri ale tritiului. Â

×
Subiecte în articol: verde!