x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport Greenpeace - Romania, cotropită de OMG

Raport Greenpeace - Romania, cotropită de OMG

de Alexandru Nastase    |    01 Mai 2007   •   00:00
Raport Greenpeace - Romania, cotropită de OMG

Planurile Guvernului de a limita culturile de soia modificată genetic au eşuat. In 2006, suprafeţele cultivate cu soia MG s-au dublat faţă de 2005.

Situaţia OMG in Romania

In Romania situaţia organismelor modificate genetic este total scăpată de sub control, arată o analiză a Greenpeace Romania. Romania are mari lacune legislative in ceea ce priveşte cultivarea OMG.

Greenpeace a investigat in ultimii trei ani "eşecurile Guvernului Romaniei de a asigura controlul şi trasabilitatea plantelor de soia modificată genetic (MG), produsă de compania Monsanto, din camp şi pană pe rafturile magazinelor alimentare". Culturile ilegale (experimente cu cartofi şi pruni MG, culturi masive de soia MG in toată ţara), piaţa neagră cu seminţe, contaminarea din fabricile de procesare şi alimentele MG ilegale arată că situaţia soiei MG este total scăpată de sub control. Planurile Ministerului Agriculturii pentru anul 2006 au fost de descurajare a cultivării soiei MG, dar suprafaţa cultivată in 2006 a fost de 130.000 ha, deci aproape că s-a dublat faţă de 2005, cand au fost cultivate 85.000 ha. Acestea sunt concluziile unei analize Greenpeace privind situaţia organismelor modificate genetic din Romania.

EXCEPŢIA. Singurul produs MG care ar fi putut fi cultivat legal in 2007 era porumbul MON810, produs de compania americană Monsanto. Acesta produce o toxină care combate viermele sfredelitor al porumbului. Legislaţia romanească in vigoare obligă compania să notifice Guvernul, dacă doreşte să obţină o autorizaţie. La această oră, insămanţarea porumbului este aproape finalizată şi nu a fost incă publicată o asemenea notificare, deci este ilegal ca porumbul MG să fie importat, cultivat sau experimentat in Romania.

LEGISLAŢIE. Romania nu a adoptat şi implementat incă in legislaţia naţională măsuri de coexistenţă pentru culturile MG cu cele convenţionale şi ecologice. Autorizaţia pentru cultivare in UE pentru porumbul MON810 expiră luna aceasta. Autorizaţia a fost acordată sub vechea legislaţie Europeană, care nu presupunea acelaşi nivel de evaluare a riscurilor pentru mediu şi sănătatea umană, precum noua Directivă Europeană 18/2001. Noua Directivă va fi transpusă şi in legislaţia romanească abia in cursul acestui an. Pană atunci, orice solicitare de introducere deliberată in mediu a organismelor modificate genetic (OMG) trebuie evaluată in conformitate cu legislaţia in vigoare din Romania.

OBLIGAŢII
Legislaţia obligă companiile producătoare de OMG să notifice Guvernul, care trebuie apoi să consulte publicul şi celelalte autorităţi competente implicate in procesul de luare a deciziei. Notificarea nu a fost transmisă incă şi, pentru a respinge porumbul MG, Greenpeace a oferit deja Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului şi Guvernului Romaniei argumentele legale şi agro-economice, dar şi cele mai recente studii ştiinţifice care arată că porumbul MG prezintă semne de toxicitate pentru rinichi şi ficat şi impact negativ asupra solului.

×
Subiecte în articol: verde! romania