x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport privind libertatea presei: România, după Surinam, Samoa şi Trinidad-Tobago

Raport privind libertatea presei: România, după Surinam, Samoa şi Trinidad-Tobago

de Istvan Deak    |    12 Feb 2014   •   12:25
Raport privind libertatea presei: România, după Surinam, Samoa şi Trinidad-Tobago

Organizaţia non-guvernamentală internaţională RSF (Reporteri fără frontiere), ce are ca obiectiv apărarea libertăţii presei, a dat publicităţii miercuri clasamentul indicelui de libertate a presei în ţările de pe tot mapamondul. Faţă de raportul de anul trecut, România căzut două locuri, ajungând pe 45, fiind devansată de ţări precum Namibia, Insulele Capului Verde, Surinam, Samoa, Antigua, Botswana sau Trinidad-Tobago. Primele trei locuri din clasament sunt ocupate de Finlanda, Olanda şi Norvegia. La polul opus se află Siria, Turkmenistan şi Coreea de Nord.

“Clasarea anumitor ţări a fost afectată de tendinţa de a interpreta necesităţile siguranţei naţionale într-o manieră abuzivă în detrimentul dreptului de a informa şi de a fi informaţi. Tendinţa constituie o amplificare generală a ameninţării şi periclitează libertatea de informare în ţări considerate democratice”, notează reprezentanţii RSF.

SUA, exemplu negativ

Statele Unite ale Americii sunt vecine de clasament cu România, ocupând locul 46.

“Ţările care se mândresc a fi democratice şi a respecta statul de drept sunt departe de a fi exemplare. Libertatea de informare este sacrificată, iar jurnalismul de investigaţie are de cele mai multe ori de suferit. Acesta este şi cazul SUA, cu o cădere de 13 locuri, cel mai important declin. Judecarea şi condamnarea lui Bradley Manning şi urmărirea analistului NSA Edward Snowden au fost avertismente pentru cei care au crezut că informaţiile sensibile sunt de interes public. Marea Britanie (locul 33) se evidenţiază în lupta împotriva terorismului prin presiuni asupra ziarului The Guardian şi hărţuirea anumitor jurnalişti. Atât Marea Britanie, cât şi SUA par obsedate de vânarea celor care oferă informaţii în detrimentul adoptării unei legislaţii de a limita practicile negative de supraveghere care încalcă intimitatea, o valoare democratică apreciată în ambele ţări”, mai scriu autorii raportului.

Ţările din Uniunea Europeană cu cel mai mic index al libertăţii presei sunt Grecia (99) şi Bulgaria (100). “Statele membre UE sunt din ce în ce mai dispersate în clasamentului indexului privind libertatea presei, o stare accelerată de efectele crizei economice şi a escaladării populismului”, apreciază cei de la RSF.



×
Subiecte în articol: libertatea presei raport