x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RAPORT ŞOCANT al Reporters Sans Frontieres. Ce loc ocupă România în TOPUL LIBERTĂŢII PRESEI

RAPORT ŞOCANT al Reporters Sans Frontieres. Ce loc ocupă România în TOPUL LIBERTĂŢII PRESEI

12 Feb 2015   •   08:47
RAPORT ŞOCANT al Reporters Sans Frontieres. Ce loc ocupă România în TOPUL LIBERTĂŢII PRESEI

Libertatea presei a înregistrat o "regresie brutală" în 2014, ca urmare a acțiunilor unor grupuri jihadiste precum Statul Islamic sau Boko Haram, aparținând islamiștilor nigerieni, potrivit unui "clasament mondial" anual realizat de organizația Reporters Sans Frontieres (RSF).

"A existat o deteriorare globală, legată de factori foarte diferiți", a declarat pentru AFP Christophe Deloire, secretarul general al acestei organizații neguvernamentale, citând între altele "acțiunea unor grupuri non-statale care se comportă cu despotism în domeniul informației". "2014 este anul regresiei brutale pentru libertatea informației. 2/3 din cel 180 de țări (clasificate de RSF) stau mai rău față de ediția precedentă", explică RSF.

Țările considerate de RSF cele mai periculoase din lume pentru jurnaliști sunt Siria, clasată pe locul 177 din 180, imediat după China (176), fiind urmată de Turkmenistan (178), Coreea de Nord (179) și Eritreea (180).

Irakul se situează pe locul 156 în acest clasament, iar Nigeria pe 111, relatează Agerpres.

Dintre țările Uniunii Europene, Bulgaria se situează pe locul 106, cu șase poziții în scădere față de clasamentul precedent, în timp Grecia se plasează pe locul 91 (înainte cu 8 poziții față de anul trecut).

În acest top al libertății presei, România se clasează pe locul 52, iar Republica Moldova pe 72.

×