x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raportor european la Rosia Montana

Raportor european la Rosia Montana

13 Iul 2004   •   00:00

O comisie europeana condusa de raportorul general pe probleme de patrimoniu cultural al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Edward O’Hara, se afla pentru doua zile in judetul Alba pentru a analiza impactul pe care proiectul de la Rosia Montana il are asupra patrimoniului cultural din zona.

Potrivit programului oficial transmis de Mediafax, reprezentantii europeni au avut deja o intrevedere cu prefectul de Alba, Liviu Mugurel Sirbu, si cu presedintele Consiliului Judetean, Teodor Atanasiu, urmata apoi de o serie de intalniri la Rosia Montana cu reprezentantii administratiei locale, ai principalelor culte, precum si cu conducerea si specialistii pe probleme de patrimoniu ai Companiei Rosia Montana Gold Corporation.

PROGRAM. Dana Golea, ofiter de presa al Companiei Rosia Montana Gold Corporation, a declarat ca, in cadrul intalnirii cu membrii comisiei europene, reprezentantii companiei au prezentat strategia culturala a proiectului de la Rosia Montana si strategia culturala pentru 2004, precum si stadiul descoperirilor arheologice din zona, desfasurate in cadrul programului national Alburnus Maior, program desfasurat in colaborare cu Ministerul Culturii si finantat de Rosia Montana Gold Corporation.

Astazi, membrii comisiei europene vor avea intrevederi cu reprezentantii celor doua organizatii ale localnicilor din Rosia Montana: Alburnus Maior, formata din opozantii proiectului, si Asociatia Pro Rosia Montana, formata din cei care sprijina proiectul.

PROIECT. La Rosia Montana, in Muntii Apuseni din judetul Alba, o companie straina intentioneaza sa reia exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, pe care Compania Rosia Montana Gold Corporation doreste sa o exploateze in decurs de 17 ani. Investitia a iscat puncte de vedere contradictorii, in conditiile in care pentru inceperea propriu-zisa a exploatarii populatia din zona va fi stramutata, iar extractia aurului se va face prin procedeul de cianurare, procedeu combatut de ecologisti.

×
Subiecte în articol: observator roşia montană montana roşia