x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Război pe insule

Război pe insule

de Dorian Cobuz    |    26 Feb 2008   •   00:00
Război pe insule

SE ASCUT TOPOARE ● Terenuri de golf ,in locul copacilor pe insulele Giurgiului
Două insule de pe Dunăre, Mocanu şi Mocănaşu, aflate în apropiere de Giurgiu, au fost luate la ochi de investitori, iar primarul Iliescu nu se sfieşte să le susţină acestora interesele imobiliare, deşi Romsilva se bate pentru păstrarea copacilor de pe cele 800 de hectare. 



SE ASCUT TOPOARE ● Terenuri de golf ,in locul copacilor pe insulele Giurgiului
Două insule de lângă Giurgiu au fost luate la ochi de investitori, iar primarul Iliescu nu se sfieşte să le susţină interesele imobiliare. Romsilva, însă se bate pentru păstrarea copacilor de pe cele peste 800 ha.


Primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, se străduieşte să favorizeze o investiţie imobiliară de proporţii care se împiedică însă de un aspect legal: insulele vizate de investitori se află în proprietatea Regiei Naţionale a Pădurilor "Romsilva".


PROIECT MEGALOMAN. În ultima zi a lunii ianuarie, în Consiliul Local Giurgiu a fost invitată de primarul Lucian Iliescu o delegaţie a unei societăţi comerciale European Investment Company Industrie Resort (EICIR) SRL. Societatea s-a recomandat ca reprezentanţa în România a concernului spaniol Sol Med. În plenul şedinţei, EICIR a prezentat un proiect amplu de investiţii imobiliare în Giurgiu, care ar urma să se întindă pe mai mult de şase ani şi să se concretizeze prin investiţii de aproape 2 miliarde de euro. Proiectul s-ar materializa în mai mult de 2.000 de unităţi locative, complexuri comerciale, spaţii industriale, terenuri de golf şi multe alte asemenea obiective imobiliare. O importantă parte a proiectului se referă, de fapt, la două insule de lângă Giurgiu, Mocanu şi Mocănaşu, care nu aparţin însă municipalităţii, ci "Romsilva". Important de ştiut este că între primăria Giurgiu şi "Romsilva" există o situaţie conflictuală, din cauză că dacă edilul insistă pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar pe cele peste 800 de hectare ale celor două insule, "Romsilva" continuă să susţină că acela este un fond forestier care nu poate fi masacrat. EICIR a arătat în faţa consilierilor că se află în faza obţinerii autorizaţiilor. Primăria ar urma să participe cu terenurile în acest proiect.


SUSŢINERE. După cum ne-a declarat Elsa Joantă, şeful Serviciului mass-media a Primăriei Giurgiu, reprezentaţia de-a dreptul spectaculoasă a societăţii European Investment Company Industrie Resort are rădăcini în întâlnirile dintre reprezentaţii societăţii şi edil. Primarul susţine deci proiectul fără nici o reţinere. Numai că, doar cu şase luni în urmă, acelaşi Lucian Iliescu îi scria ministrului Agriculturii de la acel moment, Decebal Traian Remeş, pentru a-l convinge să intervină pe lângă "Romsilva" pentru a permite schimbarea regimului juridic al celor două insule. "Investiţia vizează punerea în valoare a potenţialului natural al Dunării şi al insulelor Mocanu şi Mocănaşu, urmând a fi realizat un complex turistic format din hoteluri, zone de agrement, terenuri de golf", se arată în adresa semnată de Iliescu. Surpriză totală însă! Investitorul pentru care milita primarul pe lângă ministru era cu totul altul: Fondul de investiţii European Property Investment Services. Se poate trage o singură concluzie: Iliescu încearcă "măritarea" celor două insule cu orice scop.


Ciudăţenii

O altă surpriză pentru noi a fost aceea de a descoperi că, la momentul în care European Investment Company Industrie Resort SRL a prezentat acel proiect în plenul consiliului, societatea nu exista. Aceasta a fost înregistrată la Registrul Comerţului abia o săptămână mai târziu. De asemenea, părţile sociale ale European Investment Company Industrie Resort (EICIR) SRL sunt deţinute de două persoane private – una dintre ele e adevărat administrator la Sol-Med Properties din Spania –, dar nici o vorbă de interese directe ale societăţii spaniole în această investiţie. De altfel, pe site-ul spaniolilor nu se face nici o referire la proiectul din Giurgiu.


×
Subiecte în articol: observator giurgiu insule