x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Război pe timp de pace

Război pe timp de pace

de Razvan Belciuganu    |    20 Iul 2007   •   00:00
Război pe timp de pace

Forţele Aeriene ale Romăniei vor asigura de la 1 august, pentru o perioadă de trei luni, serviciul de poliţie aeriană pentru Lituania, Letonia şi Estonia.

Forţele Aeriene ale Romăniei vor asigura de la 1 august, pentru o perioadă de trei luni, serviciul de poliţie aeriană pentru Lituania, Letonia şi Estonia. Aceasta este prima misiune reală pe care aviaţia de vănătoare o are in afara teritoriului naţional.

Spaţiul aerian al ţărilor baltice va fi apărat de patru supersonice MiG 21 "Lancer" ale Forţelor Aeriene Romăne. Aparatele de zbor vor avea la manşă opt piloţi de la Baza Aeriană 71 de la Cămpia Turzii, iar echipa tehnică va cuprinde alţi 59 de militari. In plus, vor acţiona intr-un centru de operaţii aeriene şi trei navigatori de sol. Operaţiile detaşamentului vor fi executate şi coordonate de la Baza Aeriană Siauliai, din Lituania. "Participarea noastră la această misiune este o urmare a măsurii luate la nivelul Alianţei Nord Atlantice de a asigura un grad de siguranţă general pentru toţi membrii NATO. Ţările baltice nu au aceste capacităţi şi s-a convenit ca prin rotaţie ţările care au disponibilitate să facă acest serviciu de poliţie aeriană. Este un serviciu care acţionează după reguli «de război», dar pe timp de pace", precizează general-locotenent Constantin Croitoru, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene. Potrivit acestuia, "sarcina piloţilor este de a preveni un eveniment cănd in spaţiul aerian apare o aeronavă care nu este autorizată să zboare in acest spaţiu".

MOTIVARE. Şeful Aviaţiei Militare afirmă că pe lăngă ieşirile in spaţiu aerian in caz de urgenţă, piloţii romăni vor face pe parcursul celor 160 de ore de zbor şi misiuni de antrenament pentru pregătirea controlorilor de trafic aerian din ţările baltice. Pentru această misiune, piloţii selecţionaţi de la Baza Aeriană 71 au mai fost o dată verificaţi medical şi, de asemenea, au fost testaţi la limba engleză, deoarece toate comunicaţiile vor fi in această limbă. "Piloţii au zburat destul de bine in ultimele 12 luni, atingănd 120 de ore, plafon pe care ni-l cere NATO, iar numai de la inceputul anului au in jur de 70-80 de ore de zbor. Nu am nici o emoţie, sunt bine pregătiţi, sunt motivaţi pentru această misiune. Am căutat să fie o pregătire ritmică pentru piloţi, pentru ca in momentul in care se duc acolo să fie pentru ei doar o schimbare de locaţie", spune generalul Constantin Croitoru.

EVALUARE. Misiunea aviaţiei militare a Romăniei va fi monitorizată de Alianţă. Din punct de vedere operaţional, detaşamentul romănesc va fi subordonat unui centru de operaţii aeriene, care la răndul său este subordonat NATO, pentru această parte a Europei. Deja acest detaşament a avut un prim moment de evaluare, făcut de reprezentanţii NATO de la Izmir, iar săptămăna viitoare aceştia vor fi din nou la Cămpia Turzii, pentru o evaluare pe timpul dislocării detaşamentului. "Eu sunt mulţumit că facem această misiune şi că putem să demonstrăm seriozitatea cu care ne indeplinim obiectivele asumate. Este inedit să faci o asemenea misiune, fiindcă nu este simplu să te desprinzi de un spaţiu binecunoscut şi să aplici nişte reguli intr-o ţară străină. Cred că vor veni inapoi căliţi, pentru că vor dovedi că pot să facă acest lucru oriunde Alianţa o va cere", declară şeful Forţelor Aeriene. Detaşamentul romănesc care pleacă in ţările baltice face parte dintr-o altă formaţiune, mai mare, cerută de NATO, Patrula Dislocabilă, şi care are ca obiectiv tocmai indeplinirea de misiuni unde Alianţa o cere.

×
Subiecte în articol: observator