x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Razie de amploare în vămile din vest

Razie de amploare în vămile din vest

de Violeta Fotache    |    Mircea Opris    |    08 Feb 2011   •   16:58
Razie de amploare în vămile din vest

UPDATE: Aproximativ 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin sunt audiaţi la DNA, fiind suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia, au declarat surse judiciare. Dintre aceştia, cincisprezece au fost lăsaţi să plece de la DNA, marţi noapte, după ce au fost audiaţi de procurori, care au dispus în cazul lor interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara.

Avocaţii unora dintre poliţiştii şi vameşii din Timiş şi Caraş-Severin vizaţi în ancheta privind fapte de corupţie la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş au declarat că, până în prezent, procurorii anticorupţie au dispus pentru 15 persoane măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara, aceştia fiind lăsaţi să plece de la DNA.
Alţi 15 vameşi şi poliţişti de frontieră au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Ceilalţi suspecţi în ancheta privind fapte de corupţie la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş, ridicaţi, marţi dimineaţă, în urma unor percheziţii şi aduşi în Bucureşti, sunt audiaţi în continuare la DNA, procurorii urmând să decidă în cazul lor măsurile preventive.
Avocaţii au mai spus că marţi noapte vor fi duse la Curtea de Apel Bucureşti câteva loturi cu persoanele reţinute de procurorii anticorupţie. Alte loturi vor fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă în cursul zilei de miercuri.
La Curtea de Apel Bucureşti s-a dispus formarea a opt complete de judecată, care să ia în discuţie propunerile de arestare preventivă, potrivit unor surse judiciare.(Mediafax)



Peste 70 de descinderi au  avut loc, începând de miercuri-dimineaţă, la ora 6:00, la locuinţele şi locurile de muncă ale unor vameşi şi poliţişti de frontieră din zona de vest a ţării. Comandourile au descins miercuri-dimineaţă la punctele de trecere a frontierei Stamora Mo­ra­viţa, Deta şi Cruceni (Timiş) şi Nai­dăş şi Oraviţa (Caraş-Severin), dar şi în mai multe localităţi din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, unde s-au ope­rat reţineri ale mai multor foşti şi actuali vameşi, dar şi interlopi din re­ţele de traficanţi de ţigări. Numai la Moraviţa, susţin surse din rândul anchetatori­lor, se câştigau între 5.000 şi 50.000 de euro pe o singură tură, bani care mai apoi se împărţeau între vameşi şi poliţişti.

De asemenea, anchetatorii au percheziţionat locuinţele mai multor vameşi şi poliţişti de frontieră din Timişoara şi Reşiţa. Concomitent, s-au operat descinderi în mai multe localităţi de pe Clisura Dunării, între care Moldova Nouă şi Oraviţa. Ti-mi­şoara era blocată şi ară­ta ca şi o for­tăreaţă. Au fost organizate filtre la toate intrările şi ieşirile din oraş. Aproximativ 40 de poliţişti de frontieră şi 20 de vameşi au fost ri­di­caţi de anchetatori. Ei au fost aduşi la Bu­cu­reşti în două tranşe. Mai întâi zece po­liţişti de frontieră şi vameşi, pentru ca ulterior alţi 15 poliţişti de frontie­ră şi vameşi să fie urcaţi într-un al doi­lea elicopter care a decolat către Bu­cureşti, pentru a fi audiaţi de pro­cu­rorii DNA. Cercetările în acest do­sar au început în urmă cu mai multe luni.

Ofiţerii anticorupţie au monitorizat îndeaproape activita­tea din punctele de trecere frontieră  Mo­ra­vi­ţa şi Naidăş cu ajutorul teh­ni­cii de supraveghere. Anchetatorii sus­ţin că au probe, înregistrări video şi audio, care dezvăluie modul în care se lua şpaga şi cum era coordonat tra­ficul cu ţigări la graniţa cu Serbia. În­treaga acţiune a fost coordonată de la Bu­cu­reşti, fiind similară celei de săp­tă­mâ­na trecută, de la Vama Siret. Conform Minis­te­rului Pu­blic în urma percheziţiilor au fost ridicate peste 250 baxuri de ţigări, pistoale cu şocuri electrice, arme albe, precum şi arme de foc, gi­ro­faruri şi sirene (ce creau aparenţa de autenticitate) şi importante sume de bani în lei şi valută (aproximativ 500.000 lei, alte sume nefiind încă numărate).

„Aceste acţiuni vor continua şi se demonstrează că statul a lăsat să se ajungă aici. Puteau să intervină mult mai repede, au lăsat lucrurile să ajungă în situaţia de azi. Statul e dator să-şi apere propriile instituţii, noi le-am băgat sub preş, facem descinderi ca să demonstrăm Uninunii Euro­pe­ne că putem intra în Schengen. Eu aş vrea să nu fie întâmplătoare, să fi ajuns în momentul în care vrem să facem ordine. Dacă s-a ajuns la asta şi la alte vămi eu îmi doresc să se facă ordine ca să se intre în normal. Nu e normal să facem curăţenie de dragul vecinului. Să încercăm să ne facem ordine în propria ogradă nu trebuie să se întâmple de dragul cuiva”, a declarat la rândul său Florin Vulnei, lider Sed Lex.

Timişoara, răvăşită de DGA
Foarte mulţi lucrători vamali, dar şi poliţişti de frontieră şi alţi funcţionari din sistem şi-au scos maşinile personale din garajele caselor şi le-au ascuns în... traficul din Timişoara. Per total, lucrătorii de poliţie şi cei de la DGA au identificat aproximativ 80 de autoturimse de lux sau de teren, aparţinând unor angajaţi din sistemul vamal sau din poliţia de frontieră. Astfel, în jur de cinci maşini au fost ridicate din parcarea unui hotel ultracentral unde au fost camuflate printre alte maşini. Conform anchetatorilor, găsirea autoturismelor este chiar mai anevoioasă decât percheziţionarea de domicilii. De frică, unii dintre cei vizaţi şi-au ascuns maşinile în garajele prietenilor. Cazul cel mai ilar este al unui angajat al vămii care şi-a ascuns maşina în parcul auto al Staţiei de Ambulanţă Timişoara. Acţiunile de control şi descinderile la domiciliu sunt în plină desfăşurare, la fel ca şi vânătoarea de bunuri materiale ascunse de pe proprietăţile celor vizaţi. Timişoara este împânzită de patrule de poliţie, filtre pe arterele principale şi ieşirile din oraş, dar şi de alte forţe de ordine în uniformă sau în civil care conlucrează la această razie.
• Mircea Opriş

×