x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Razie printre rable - Ia-ţi "cazanul" din parcare, neamule!

Razie printre rable - Ia-ţi "cazanul" din parcare, neamule!

de Diana Scarlat    |    27 Feb 2008   •   00:00
Razie printre rable - Ia-ţi "cazanul" din parcare, neamule!

Pentru studenţii cazaţi în Complexul Regie, ieri a fost zi de curăţenie prin parcările dintre cămine. Administraţia Domeniului Public a Sectorului 6 a ridicat patru rable abandonate.



Pentru studenţii cazaţi în Complexul Regie, ieri a fost zi de curăţenie prin parcările dintre cămine. Administraţia Domeniului Public a Sectorului 6 a ridicat patru rable abandonate. De ce doar patru? Pentru că procedura este foarte complicată, iar din momentul identificării "cazanului" până în cel al ridicării lui trec 90 de zile în cazul maşinilor încă înmatriculate. Cei care le "vânează" trebuie să le caute mai întâi proprietarul, să-i explice cât mai frumos cu putinţă că abuzează de spaţiul public şi abia după străbaterea purgatoriului, prin care e musai, potrivit legii, să treacă, rabla poate fi "luată pe sus".


PROCEDURA. Conform legii, un "vehicul fără stăpân" este acela care nu are plăcuţe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, cu proprietar necunoscut, şi care staţionează pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrative teritoriale. Mai este "vehiculul abandonat", o altă "specie" de "cazan", care se defineşte ca "vehicul de orice categorie, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrative teritoriale cel puţin un an, al cărui proprietar este cunoscut, însă există indicii temeinice determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculelor". Aşa spune legea, deci aşa facem... Procedura de ridicare a vehiculelor fără stăpân prevede mai întâi identificarea în teren a vehiculului, apoi o somaţie cu fotografie şi proces-verbal de constatare, întocmit de inspectorii serviciului. După cinci zile trebuie să se aducă la cunoştinţa publicului caracteristicile tehnice şi locul unde a fost identificat "cazanul". Asta se face prin anunţ într-un cotidian şi afişare la primărie. După zece zile de la anunţ, primarul emite dispoziţie pentru ridicare. Dispoziţia emisă de primar se trimite la Prefectură pentru validare, iar asta durează încă 30 de zile. După validare se trece la ridicarea maşinilor împrună cu Poliţia Rutieră, ADP şi factorii abilitaţi ai primăriei. Conform legii, după ridicare urmează valorificarea vehiculelor, pe care o face ADP-ul de sector. Pentru cele abandonate sunt câţiva paşi în plus: După identificare se trimite o somaţie proprietarului, cu confirmare de primire, proces care durează alte cinci zile. Apoi se întocmeşte dispoziţia de primar pentru ridicare şi urmează alte 30 de zile pentru validare de la Prefectură. După validare se transmite o ultimă somaţie proprietarului, însoţită de dispoziţia primarului cu confirmare de primire – alte zece zile. Abia după ce ajunge confirmarea de primire a somaţiei şi dispoziţia la proprietar, se trece la ridicarea vehiculului abandonat. Din acest motiv, ieri s-a adunat în complexul studenţesc o armată de oameni de la toate instituţiile implicate, în frunte cu primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş. Toate astea doar pentru patru rable ridicate din parcare. Numai pentru cele patru era întocmită procedura.


În cât timp degajăm spaţiul public

Primarul Poteraş spunea ieri cu optimism că până la vară putem scăpa de o mare parte din rablele Sectorului 6, iar până la sfârşitul anului ar putea dispărea toate. Aşa să ne ajute Dumnezeu, dar cu "producţie" de patru pe zi din 400 identificate, acţiunile nefiind zilnice, e destul de greu să scăpăm de toate rablele abandonate atât de repede. Dacă am vedea mai des asta în fiecare sector al Capitalei, am putea avea ceva mai multe speranţe...



×
Subiecte în articol: observator