x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Răzvan Ionescu este noul prim adjunct al directorului SRI

Răzvan Ionescu este noul prim adjunct al directorului SRI

de Cristian Anton    |    24 Mar 2017   •   20:00
Răzvan Ionescu este noul prim adjunct al directorului SRI

Generalul de brigadă Răzvan Ionescu este noul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig. Potrivit SRI, acesta îşi va prelua atribuţiile începând cu data de 24 martie. SRI precizează că Răzvan Ionescu are 45 de ani şi o experienţă de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. Noul prim-adjunct al SRI este absolvent al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti.


Răzvan Ionescu a urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică şi Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, dar şi cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă şi Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania. “De-a lungul carierei în SRI, domnul general de brigadă Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcţii, atât în cadrul unităţilor centrale, cât şi teritoriale, unde a avut succese operaţionale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spaţiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaţionale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaţionale, migraţie şi terorism. A fost încadrat în SRI cu gradul de căpitan şi a absolvit ca şef de promoţie cursurile de iniţiere”, arată sursa citată. 

Răzvan Ionescu a fost avansat la gradul de general de brigadă în primăvara anului 2016 şi, anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea ameninţărilor transfrontaliere. “În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituţionali ai SRI, atât interni, cât şi externi”, mai arată SRI. 

Funcţia de prim-ajunct al directorului SRI a rămas vacantă din 17 ianuarie, când preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie şi de trecere în rezervă a lui Florian Coldea.

Postul, vacant după plecarea lui Coldea

În aceeaşi zi, SRI anunţa că ancheta internă demarată în urma unor înregistrări video publicate de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care apărea alături de Florian Coldea nu a relevat elemente care să se constituie încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare, însă prim-ajunctul directorului SRI a cerut eliberarea din funcţie. Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat intens de oameni politici precum Elena Udrea şi Traian Băsescu în legătură cu diverse numiri în funcţii publice sau acţiuni “cu dedicaţie” ale justiţiei. Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie, relata despre concedii petrecute cu Florian Coldea, în Seychelles, în 2010, şi în 2012 în Toscana, unde ar fi fost şi Vasile Dâncu. Sebastian Ghiţă a prezentat şi o fotografie în care a susţinut că se află soţia sa şi soţia lui Coldea, la Disneyland.

 

Noul şef operativ al SRI vine din afara sistemului. Generalul de brigadă are acum rolul de a spăla imaginea unui serviciu maculată de predecesorul său 

×
Subiecte în articol: Răzvan Ionescu