x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reabilitarea căii ferate, în întârziere

Reabilitarea căii ferate, în întârziere

de Iulia Barbu    |    29 Sep 2013   •   15:35
Reabilitarea căii ferate, în întârziere

Reprezentanţii CFR SA au constatat, în urma unor verificări, că stadiul de execuţie a lucrărilor de modernizare pe unele tronsoane ale Coridorului IV pan-european este întârziat.
"Discuţiile purtate între reprezentanţii companiei şi reprezentanţii firmelor contractante s-au axat pe insuficienta mobilizare a constructorilor pe anumite tronsoane, unde lucrările de reabilitare au evoluat într-un ritm scăzut faţă de situaţia raportată în ultimele două luni, şi pe încadrarea în graficul de execuţie, astfel încât termenul de finalizare prevăzut în contracte să fie respectat", se arată într-un comunicat al administratorului reţelei feroviare publice.

Astfel, pe tronsonul Frontieră - Curtici - Arad - km 614, atribuit asocierii Alstom Transport - Swietelsky Bau Gesell Sachaft - Astaldi - Euro Construct Trading 98 - Dafora, stadiul lucrărilor este de 33%. Contractul are o valoare de 248 milioane euro, fără TVA, şi a fost semnat în februarie 2012.

La secţiunea Simeria - Coşlariu, tronsonul Vinţu de Jos - Coşlariu, constructor LD Impresa Pizzarotti & C, lucrările au un grad de execuţie de 14,85%. Contractul se ridică la 176 milioane euro şi a fost semnat în decembrie 2011.

În cazul secţiunii Coşlariu - Sighişoara, tronsonul Coşlariu - Micăsasa, gestionat de asocierea Aktor - Arcada Company, stadiul fizic al lucrărilor este de 33,36%. Acordul în valoare de 172 milioane euro fără TVA a fost semnat în aprilie 2012.

Tronsoanele Micăsasa - Aţel şi Aţel - Sighişoara sunt realizate în proporţie de 12,7%, respectiv 17,15%, constructorul desemnat fiind FCC Construccion - Alpine Bau - Azvi - Straco.
Contractul pentru primul tronson a fost adjudecat iniţial de Impresa Pizzaroti & C. din Italia, dar lucrările au fost atribuite după finalizarea contestaţiilor asocierii FCC Construccion - Alpine Bau - Azvi - Straco, pentru 747,4 milioane de lei, fără TVA.

Acordul pentru modernizarea tronsonului Sighişoara - Aţel, semnat la începutul anului trecut, are o valoare de 208 milioane euro fără TVA.

Primele două tronsoane au ca termen de finalizare 2014, iar lucrările la celelalte trei trebuie să fie terminate în anul următor.

"Reprezentanţii companiei i-au asigurat pe constructori că vor menţine dialogul permanent cu diriginţii de şantier, însă verificarea pe teren a lucrărilor de reabilitare se va face periodic, iar firmele constructoare sunt obligate să se mobilizeze astfel încât desfăşurarea lucrărilor să respecte graficul de execuţie stabilit", se mai arată în comunicatul CFR.

Reprezentanţii CFR au cerut constructorilor să respecte termenele de finalizare, respectiv finalul anului 2014, inceputul anului 2015.


×