x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reacţii la demisia lui Raed Arafat. Victor Ponta îi oferă lui un loc în viitorul guvern USL

Reacţii la demisia lui Raed Arafat. Victor Ponta îi oferă lui un loc în viitorul guvern USL

10 Ian 2012   •   12:17
Reacţii la demisia lui Raed Arafat. Victor Ponta îi oferă lui un loc în viitorul guvern USL

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marti ca USL ii va sprijini pe profesionistii din sanatate, educatie si cultura care au fost inlaturati "pentru ca nu au ascultat ordine", adaugand ca alegerea intre un profesionist ca Raed Arafat si un "politician corupt" ca Traian Basescu este "simpla".

"Vreau in numele USL sa exprim sprijinul total pe care Uniunea il va acorda profesionistilor din domeniile esentiale ale vietii sociale, ma refer la sanatate, educatie, cultura. Un sprijin pentru profesionisti si impotriva politicienilor incompetenti si corupti care iau decizii. Ca sa fiu si mai concret, intre un profesionist ca Raed Arafat si un politician incompetent si corupt ca Traian Basescu, alegerea noatra si a oricarui roman e foarte simpla. Din pacate, sunt multe alte cazuri in ultimii ani de oameni profesionisti care au fost inlaturati pentru ca nu au executat orbeste ordine absurde primite fie de la Traian Basescu, fie de la Emil Boc, fie de la alt politician aflat la putere", a spus Ponta.

"Optiunea USL este de a-i asculta pe acesti profesionisti, de a-i sprijini in batalia pe care o dau cu politicienii incompetenti si corupti de tipul Traian Basescu si vreau sa ii anunt de acum de oferta noastra de a se intoarce dupa decembrie 2012 in aceste sisteme, fara a se inrola politic in USL. Doctorul Arafat si multi alti oameni din sanatate si educatie care au parasit aceste sisteme in ultima perioada vor primi o solicitare de la viitorul Guvern pentru a incerca sa reparam ceea ce s-a stricat si se strica in acesti ani", a mai spus Ponta.

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda a afirmat, astazi, intr-o postare pe blog, ca Raed Arafat trebuia incurajat sa contribuie la imbunatatirea legii sanatatii si nu invitat sa plece din minister.

"Raed Arafat trebuia incurajat sa imbunatateasca legea, nu invitat - cum a facut-o Ioan Oltean - sa plece din minister. Diferentele de opinie relevate de dialogul Basescu - Arafat nu trebuiau accentuate si judecate partizan. Cand coliziunea nu poate fi evitata, trebuie sa salvezi ce e mai important, nu sa dai cu toporul", sustine europarlamentarul PDL.

Cristian Preda a afirmat, de asemenea, ca e pacat ca in Romania nu exista si un soi de "SMURD politic", "un serviciu similar celui creat de Raed Arafat, pentru descarcerarea politicienilor care au nevoie de un ajutor de urgenta, atunci cand devin prizonieri nu ai fiarelor, ci ai ideilor fixe".

In opinia europarlamentarului democrat-liberal, in viata publica romaneasca e nevoie, mai mult decat oricand, de moderatie si dialog. "Atitudinile radicale - de tipul: ori asa, ori nimic - produc incertitudine institutionala, neincredere in politicieni si teama sociala", conchide Cristian Preda in postarea de pe blogul sau.

Kelemen Hunor: Regret extrem de mult demisia lui Raed Arafat

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca regreta extrem de mult demisia lui Raed Arafat din Ministerul Sanatatii.

"Regret extrem de mult demisia domnului subsecretar de stat Arafat. Noi consideram ca este un profesionist excelent, cu rezultate foarte-foarte bune, dar decizia ii apartine. Am vrut sa il convingem pe domnul Arafat sa renunte la aceasta demisie", a spus liderul Uniunii, potrivit Mediafax.

"Sper ca el, in continuare, va fi un jucator important si un actor important in ceea ce priveste legislatia si politicile publice in domeniul sanatatii", a adaugat liderul UDMR.

Uioreanu (PNL): Arafat si-a a pastrat demnitatea umana si onoarea

Deputatul PNL Horea Uioreanu considera ca Raed Arafat a deranjat prin "verticalitatea si franchetea" de care a dat dovada si a preferat sa renunte la demnitatea publica, "pastrandu-si demnitatea umana si onoarea, concepte care nu exista in codul genetic al supusilor portocalii ai domnului Basescu".

"Presedintele Traian Basescu a reusit sa demonstreze ca marlania nu are limite, scapand astfel de singurul membru al Executivului care are o imagine buna. Marea gafa a presedintelui isi va face simtite efectele in curand. Demisia omului care a pus pe picioare un serviciu de urgenta in care toti romanii au incredere a eliminat din sistem o persoana care, probabil, deranja prin verticalitate si franchete. Dr. Raed Arafat si-a aparat crezul si principiile si a preferat sa renunte la demnitatea publica, pastrandu-si demnitatea umana si onoarea, concepte care nu exista in codul genetic al supusilor portocalii ai domnului Basescu", a declarat Uioreanu, potrivit Mediafax.

"Traian Basescu nu suporta oamenii care au coloana vertebrala si opinii diferite de ale domniei sale. Pentru a apara un proiect de lege despre care nu doar opozitia, ci si societatea civila si specialisti in domeniu au spus ca este prost, seful statului n-a pregetat sa il jigneasca si sa il acuze pe dr. Arafat de minciuna si dezinformare. Tonul folosit de Traian Basescu, virulenta atacului sau nu fac decat sa ridice noi intrebari referitoare la proiectul Legii Sanatatii si sa ne convinga de faptul ca subsecretarul de stat a avut dreptate cand si-a exprimat punctul de vedere cu privire la privatizarea sistemului sanitar", a conchis Uioreanu.

Colegiul Medicilor Cluj: Exemplul lui Arafat trebuie urmat de numerosi decidenti din conducerea tarii

Presedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Barsan, l-a felicitat, astazi, pe Raed Arafat, pentru "integritatea morala" de care a dat dovada prin inaintarea demisiei de onoare din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

"In numele meu personal, va felicit pentru integritatea dumneavoastra morala de care ati dat dovada prin inaintarea demisiei de onoare. Exemplul dat de dumneavoastra ar trebui sa fie urmat de numerosi factori decidenti din actuala conducere a tarii", scrie Barsan, potrivit Mediafax.

Rodica Nassar, despre demisia lui Raed Arafat: Un act de demnitate

Presedintele Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, Rodica Nassar, sustine ca plecarea lui Raed Arafat din Ministerul Sanatatii nu este un lucru bun pentru sistem, dar reprezinta un act de demnitate.

"Eu am fost una dintre persoanele care l-au sunat pe doctorul Arafat si l-am sfatuit sa nu plece, cu atat mai mult cu cat am remarcat un lucru pozitiv in interventia presedintelui Traian Basescu care spunea ca angajarea raspunderii pe legea Sanatatii ar fi o greseala, indicand ca proiectul sa intre in dezbatere publica. Eu consider ca sunt sanse de a corecta aceasta lege", a declarat, pentru Agerpres, Nassar.

In opinia sa, proiectul legii Sanatatii a fost facut "de teoreticieni si nu de practicieni", iar toate comentariile lui Raed Arafat referitoare la serviciul de urgenta sunt pertinente.

Ion Rotaru: Demisia lui Arafat reprezinta un gest firesc si un semnal de alarma

Presedintele Comisiei pentru sanatate din Senat, social-democratul Ion Rotaru, considera ca demisia doctorului Raed Arafat din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii reprezinta un "gest firesc", motivat de dorinta de a trage un semnal de alarma cu privire la efectele pe care aplicarea noii legi a Sanatatii le-ar putea avea.

"E un gest firesc, venit ca urmare a deciziei de elaborare a unui act normativ total neavenit. Raed Arafat a avut o reactie fireasca. A renuntat la functie in speranta ca va reprezenta un semnal de alarma si un semn de revolta si de nemultumire fata de prevederile acestui proiect de lege. E de apreciat gestul pe care l-a facut", a precizat, pentru Agerpres, senatorul Ion Rotaru.

El si-a manifestat temerea ca proiectul de lege, aflat acum in dezbatere publica, va ajunge la Parlament, iar amendamentele ce vor fi depuse de reprezentantii Opozitiei in comisia de specialitate vor fi respinse.

"Nu ar fi prima data cand s-ar intampla asa ceva. Din pacate, avem suficiente exemple in spate - legea Educatiei, Codul Muncii, legea asistentei sociale. Toate amendamentele pe care Opozitia le-a depus la aceste proiecte de lege au fost respinse in masa", a mai spus presedintele Comisiei pentru sanatate din Senat. (V.M.)

×