x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reactorul 1 de la Cernavodă, RECONECTAT la Sistemul Energetic Naţional

Reactorul 1 de la Cernavodă, RECONECTAT la Sistemul Energetic Naţional

31 Oct 2013   •   10:30
Reactorul 1 de la Cernavodă, RECONECTAT la Sistemul Energetic Naţional

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național miercuri noapte, la ora 23:16, anunță societatea națională Nuclearelectrica, într-un comunicat.  'Activitățile de reconectare s-au desfășurat respectând procedurile centralei, precum și normele de protecție și securitate, fără niciun impact advers asupra populației, personalului, instalațiilor și mediului', se precizează în comunicat.

Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a oprit automat duminică la ora 16,20, din cauza întreruperii alimentării unui circuit de comandă și control.

'Toate sistemele au răspuns conform proiectului și nu au fost identificate alte defecțiuni. În timpul activității de oprire nu a fost afectată securitatea nucleară a reactorului, a personalului de exploatare, a populației și a mediului înconjurător. Au fost luate măsurile tehnice și organizatorice pentru ca durata de remediere să fie cât mai scurtă și în condiții de siguranță', precizau reprezentanții companiei la începutul acestei săptămâni.

Oprirea reactorului 1 a venit la numai câteva zile după ce au existat probleme și la celălalt reactor funcțional al centralei nucleare.

Luni, 21 octombrie, Unitatea 2 a fost deconectată de la rețeaua națională pentru remedierea unor defecțiuni apărute la unul dintre transformatoarele de alimentare, potrivit Nuclearelectrica, și a fost reconectată la sistemul energetic național sâmbătă dimineață.

Cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă, cu o putere de 700 de MW fiecare, asigură aproape 20% din producția de energie electrică a țării.

×