x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RECHIZITORIU DNA /"Gorgota", la instanţă

RECHIZITORIU DNA /"Gorgota", la instanţă

de Violeta Fotache    |    24 Dec 2008   •   00:00

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au încheiat cu rechizitoriu cercetările în dosarul privind retrocedările ilegale din comuna prahoveană Gorgota.



Au fost trimise în judecată 14 persoane, fiind acuzate că au retrocedat ilegal un teren agricol de 250 de hectare, producând un prejudiciu de 20 de milioane de euro. Printre inculpaţi se numără primarul comunei Gorgota, Veronica Ioniţă, directorul ADS Prahova, Dumitru Oproescu, dar şi fostul subprefect Stan Constantin Cătălin, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

DOCUMENTE FALSIFICATE CHIAR ÎN SEDIUL PRIMĂRIEI
Concret, anchetatorii au stabilit că în data de 17 noiembrie 2005, primarul comunei Gorgota, împreună cu secretarul primăriei, în calitate de membri ai Comisiei locale de fond funciar, cu complicitatea contabilului instituţiei şi a agentului agricol, au votat pentru admiterea a cinci cereri de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe totale de 250 de hectare în Gorgota. Cererile au fost formulate în numele unor persoane care nu aveau acest drept, respectiv Valentin Nicolae, Viorel Diaconescu, Vasile Dumitrache, Steliana Stoian şi Petruţa Teodoru, se arată în rechizitoriul DNA. Totodată, funcţionarele primăriei au înaintat propunerea de validare la Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere Prahova, cunoscând că documentele care făceau dovada dreptului de proprietate sunt false.

"Aceste documente au fost falsificate în parte chiar în sediul primăriei Gorgota, de către inculpaţii Stoian Mariana, Dumitrache Gheorghe, Dobra Mădălin şi Sotir Simona Mariana. Cele cinci cereri priveau retrocedarea a câte 50 de hectare de teren agricol", susţine DNA în comunicatul remis ieri presei. Potrivit anchetatorilor, şeful Colectivului tehnic din Prefectura Prahova, subprefectul Constantin Cătălin Stan, cu bună ştiinţă, nu a verificat legalitatea documentelor din dosarele de reconstituire a dreptului de proprietate pentru cele cinci persoane care nu aveau drept de restituire.

Aşa se face că, în 2 februarie 2006, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere Prahova a hotărât validarea reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele cinci persoane. Pentru a li se da celor cinci terenurile solicitate, întrucât comuna nu mai avea rezervă de teren pentru punerea în posesie, a fost nevoie să se transfere din domeniul public al statului în domeniul privat al statului 250 de hectare ce aparţineau Fermei de cercetare şi producţie agricolă Stoeneşti, unitate pe care o administra Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

În vederea recuperării prejudiciului de 20 de milioane de euro, procurorii au pus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile şi mobile deţinute de 10 dintre inculpaţi. Totodată s-a instituit sechestru asigurator asupra suprafeţei de 50 de hectare obţinute fraudulos de Petruţa Teodoru şi a unei suprafeţe de 25 de hectare din suprafaţa de 50 hectare obţinută de Valentin Nicolae. Cauza a fost trimisă spre judecare la Tribunalul Prahova.

×
Subiecte în articol: observator hectare