x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reconstructie Irak - Coruptia din SUA, via Bucuresti

Reconstructie Irak - Coruptia din SUA, via Bucuresti

de Anca Aldea    |    Violeta Fotache    |    09 Feb 2007   •   00:00
Reconstructie Irak - Coruptia din SUA, via Bucuresti

Pus sub acuzare in statul New Jersey si cautat de FBI, Michael Seymour Morris jr a fost arestat la Bucuresti, in vederea extradarii. Conform documentelor de la dosar, Morris ar fi fost intermediar intre Philip Bloom si oficiali ai Autoritatii Provizorii a Coalitiei din Irak, pentru serviciile sale fiind platit cu sume intre 5.000 si 10.000 de dolari.

Latul investigatiilor derulate de americani, privind pro-gramul de reconstructie a Irakului, se strange in jurul celor suspectati de coruptie si spalare de bani. In cadrul acestei vaste anchete au fost implicate saptamana aceasta si autoritatile romane care au operat retinerea si arestarea lui Michael Seymour Morris jr, cetatean american stabilit in Romania din anul 1993 si proprietar al unei firme de servicii financiare, cu sediul in Cipru. El este considerat complicele omului de afaceri Philip H. Bloom (care a activat si in Romania), implicat, se pare, in 50 de posibile fraude si arestat la 13 noiembrie 2005. Anuntul arestarii a fost facut la Washington si nu la Bucuresti.

LA NOI. Procurori din cadrul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti au dispus marti, 6 februarie, retinerea cetateanului american pentru 24 de ore, iar miercuri, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea lui in vederea extradarii. El a fost depus in arestul Directiei de Cercetari Penale, din cadrul IGP. Morris a contestat acest verdict, cazul sau urmand astazi a fi supus atentiei magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Actiunea autoritatilor romane are la baza mandatul de arestare emis la data de 1 februarie de Curtea Districtuala a Statelor Unite pentru Districtul New Jersey, prin care americanul a fost dat in urmarire internationala. El este acuzat de conspiratie la dare de mita si frauda, infractiunile prevazute de art. 18 din Sectiunea 371 si art. 18 Sectiunile 1341, 1343 si 1346 din Codul Penal al SUA, fapte pedepsite cu inchisoare de pana la 20 de ani. "In fapt se retine ca, in perioada decembrie 2003-decembrie 2005, sus-numitul a conspirat cu Philip Bloom si cu alte persoane pentru a da mita unor angajati ai Departamentului Apararii al SUA si pentru a frauda Guvernul Statelor Unite", se arata in Ordonanta de retinere emisa de procurorii romani. Bloom a pus la dispozitia oficialilor Autoritatii Provizorii a Coalitiei bunuri de valoare si sume de bani prin intermediul unor transferuri bancare, pentru a se asigura ca aceste persoane vor facilita incredintarea unor contracte. Fondurile transferate ca foloase necuvenite au ajuns la autoritati prin intermediul lui Morris, se arata in documentul amintit. Pentru serviciile sale, Michael Morris era platit cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de dolari. "Aceste foloase au fost date cu scopul de a impiedica Statele Unite ale Americii sa beneficieze de bunele servicii ale angajatilor sai si au produs prejudicii financiare."

... SI IN SUA. Cinci cetateni americani - trei ofiteri superiori si doi civili - au fost pusi sub acuzare de instanta amintita, pentru ca s-au folosit in scop personal de milioane de dolari destinate reconstructiei Irakului. Anuntul arestarii lui Morris l-a facut adjunctul procurorului general american, Paul McNulty. Potrivit oficialului de la Departamentul american de Justitie, cei cinci si-au insusit aproximativ 26 de miliarde de dolari din acesti bani. Sumele au fost spalate prin conturi irakiene, romanesti si elvetiene. Trei dintre inculpati sunt ofiteri in rezerva in Armata americana - col. Curtis Whiteford si lt. col. Debra Harrison si Michael B. Wheeler. Impotriva fostilor oficiali in cadrul Autoritatii Provizorii a Coalitiei in Irak au fost formulate 25 de capete de acuzare legate de coruptie si asociere in vederea comiterii de escrocherii.

Surse de la Washington afirma ca, alaturi de Morris si de americanul William Driver, sotul lt. col. Debra Harrison, ofiterii au fost implicati intr-o retea de spalare de bani si administrare de contracte fictive. Driver si-ar fi insusit 300.000 de dolari, iar Harrison, Whiteford si Wheeler ar fi redirectionat 8,6 milioane de dolari catre firma de constructii a omului de afaceri Philip Bloom. Acesta din urma i-a "rasplatit" cu o mita in valoare de un milion de dolari.

COMUNICAT FBI
Intr-o informare data ieri de FBI se arata ca in scandalul fondurilor destinate reconstructiei Irakului se afla mai multe nume sonore, printre care si cel al omului de afaceri Phillip Bloom, cu afaceri in Irak si Romania, lt. col. in rezerva Bruce Hopfengardner si alti oficiali americani, inclusiv din mediul militar. Ei au facut parte dintr-o retea conspirativa prin care toate contractele destinate reconstructiei Irakului ajungeau in "gradina" lui Bloom, noteaza comunicatul FBI.
In informare mai este amintit ca scandalul a inceput in toamna lui 2005. La 14 noiembrie 2005 a fost arestat Robert Stein; la 2 februarie 2006, el a pledat vinovat pentru posesie de arme de foc, dare de mita, spalare de bani si conspiratie. La 10 martie 2006, Bloom a pledat vinovat pentru conspiratie, dare de mita si spalare de bani. La 25 august 2006, Hopfengardner a pledat vinovat pentru conspiratie si spalare de bani. La inceputul acestui an, instanta americana a condamnat alte trei persoane in acest caz. La 13 noiembrie 2006, patru membri ai Garzii Nationale din California au pledat vinovat pentru conspiratie in vederea delapidarii de fonduri ale Armatei americane. (Anca Aldea)

LINISTE DEPLINA PE STRADA ORLANDO
JURNALUL FOTO
FICTIV. La sediul firmei americanului figureaza o galerie de arta
Procurorii romani au descins marti la sediul unei firme din Sectorul 1 al Capitalei, de unde l-au ridicat pe Michael Seymour Morris. Stabilit in tara noastra din 1993, el este casatorit cu o romanca si asociat cu cetateanul roman Mihai Gh. Lahman in societatea Convenience Shop Suppliers SRL, cu adresa pe Strada Orlando. La sediul firmei functioneaza "Antiques Interior Gallery". Ieri insa, nici un vizitator nu era primit inauntru. La un moment dat, apare dintr-o masina, pentru doua minute, doamna Morris, o femeie de aproape 60 de ani, care se adreseaza ziaristilor: "Acum sunt foarte tulburata si nu vreau sa fac nici o declaratie de presa. Voi face una, dar nu pana ma linistesc". Femeia are ochii inrositi de lacrimi si voce stinsa, nesigura. Dispare in curte repede, facand o promisiune din care trebuie sa intelegem ca va veni si un moment pentru declaratii. Portarul incuie poarta dupa cateva minute cu miscari ascunse, pentru a se asigura ca nimeni nu va respecta programul de vizitare.
  • Doru Cobuz
  • ×
    Subiecte în articol: observator dolari bani morris bloom