x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Record la Braila - Poligraful, fentat de patru ori

Record la Braila - Poligraful, fentat de patru ori

de Nicoleta Butnaru    |    30 Iul 2005   •   00:00
Record la Braila - Poligraful, fentat de patru ori

Trei braileni care si-au ucis prietenul au fost prinsi de catre politisti cu ajutorul SRI, dupa ce asasinii reusisera sa pacaleasca de patru ori poligraful.
Cazul este de-a dreptul inedit, in conditiile in care subiectii au fost testati de patru detectoare diferite, ultima data chiar la Constanta, la un poligraf automat, superperformant, recunoscut cu o acuratete de 99,8%.

CRIMA. Conform raportului intocmit de Politie, la 12 iunie, Sorin Gabriel Broasca, 16 ani, a fost momit de prietenii sai in incinta combinatului din Chiscani, pentru a fura fier vechi. Tanarul avea asupra lui suma de 8.000.000 ROL si un telefon mobil de ultima generatie, in valoare de 14.000.000 ROL, ceea ce i-a determinat pe cei trei amici, Gigel Bogdan, 20 de ani, Vasile Cuti, 21 de ani, si Ionut Hristian, 16 ani, sa puna la cale un plan pentru a-l jefui. Unul dintre indivizi i-a dat, mai intai, cu o cheie mecanica in cap, un altul i-a infipt un cutit in gat, iar cel de-al treilea l-a intepat de mai multe ori cu cutitul in ceafa. Trupul neinsufletit a fost tarat pe o alee si apoi aruncat intr-o canalizare peste care au rasturnat mai multe pietre. Cazul a fost reclamat la Politie ca o disparitie, iar unul dintre criminali, Gigel Bogdan, le-a spus anchetatorilor o poveste cum ca a fost impreuna cu victima la furat, insa paznicii i-au depistat, iar victima ar fi ramas pe mainile agentilor de paza. A urmat o luna de cautari asidue, timp in care doi dintre prietenii majori ai lui Broasca au fost cercetati si chiar testati, la laboratoarele de detectie a comportamentului disimulat, cu poligraful, de la Braila, Galati, Bacau si Constanta. Intr-un tarziu, a fost descoperit si cadavrul tanarului, insa tot nu existau probe directe ca prietenii l-au ucis pe Sorin Gabriel Broasca in scop de jaf, iar la testarile cu detectorul de minciuni - prin care au trecut, altminteri, si paznicii combinatului - , acestia au iesit "curati ca lacrima". Si totusi, dupa o luna si jumatate de la comiterea faptei, la data de 23 iulie, cei trei au fost arestati preventiv sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie urmata de moartea victimei.

CUM A FOST "FENTAT" DETECTORUL? Comisarul-sef Liviu Chesnoiu, expert-poligraf, sef al Laboratorului de Detectie a Comportamentului Disimulat Constanta, a explicat: "Iata ca s-a intamplat. Sunt indivizi care, semianalfabeti, obisnuiti cu comiterea unor fapte grave, chiar daca nu sunt atat de abili, nu dau reactii, nu sunt «miscati» de ceea ce au comis, traiesc intr-o lume paralela si nici n-au fost pregatiti pentru testare. Apoi, nu se fac mai multe testari. Era de asteptat ca dupa o luna de ancheta, in care indivizii aceia repetasera neincetat aceleasi lucruri, la testarea de la poligraful nostru sa iasa nevinovati. S-a intamplat ca acesti indivizi sa nu dea reactii diferite la intrebarile-cheie de acelea de la intrebarile de control. Ce repere poti sa ai intr-o asemenea cauza?! Subiectii trecusera printr-o ancheta mai dura, cred, iar la testarea mea, n-au mai reactionat".

×
Subiecte în articol: observator