x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Redevenţa pentru aur, platină şi argint poate creşte de la 4% la 6%

Redevenţa pentru aur, platină şi argint poate creşte de la 4% la 6%

30 Aug 2011   •   21:00

Minis­te­rul Finantelor Publice pre­ga­tes­te un proiect de ordonanta prin care aduce modificari Codului Fiscal, informeaza Mediafax. Prin aceas­ta ordonanta, redeventa pentru aur, platina si ar­gint va creste de la 4% la 6% din va­loa­rea productiei. Redeventa de 6% va fi aplicata si pentru productia de carbuni, mi­nereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale ra­dioac­tive, pamanturi rare, pietre pre­tioa­se si semipretioase. Legea mi­ne­lor din 2003 prevedea o redeventa de 2% pentru aceste produse mine­ra­le, taxa majorata la 4% in 2009. Mi­nisterul Finantelor Publice esti­mea­za ca majorarea redeventelor la 6% va aduce la bugetul statului ve­nituri suplimentare de 117 mili­oa­ne de lei in acest an si de 1,1 miliar­de de lei pentru urmatorii patru ani.

Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in locali­ta­tea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat companiei Rosia Montana Gold Corporation. Zac­a­man­tul de la Rosia Montana este eva­luat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Pre­sedintele Basescu a de­cla­rat, in urma cu aproximativ doua sap­tamani, ca proiectul de la Rosia Montana 'trebuie facut', pentru ca Romania are nevoie de el, 'dar cu conditia sa fie renegociata par­tajarea beneficiilor'.

Protest la Cotroceni
Peste o suta de persoane s-au adunat aseara in fata Palatului Cotroceni pentru a participa la un flashmob organizat in semn de protest fata de pozitia presedintelui Traian Basescu referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana. Seful statului a venit in mijlocul protestatarilor, cu care a stat de vorba aproape jumatate de ora, fiind intrerupt de multe ori de huiduieli, de intrebari adresate simultan si de strigate de protest. Basescu le-a spus celor prezenti ca el nu renunta la punctul sau de vedere privind proiectul de la Rosia Montana, opinia sa fiind bazata pe consultari cu specialisti.

Unul dintre contestatari i-a reprosat ca a interve­nit in proiectul Rosia Montana din interes personal. 'Dumneavoastra stiti ca actiunile companiei au crescut de patru ori de cand dumnea­voastra ati anuntat ca proiectul trebuie inceput?', l-a intrebat unul dintre participanti. 'De patru ori? Nu stiam. Vedeti ce inseamna sa fii presedinte?', a ras­puns Basescu razand. El a devenit serios cand o alta persoana l-a intrebat ce 'pret' are implicarea sa in proiect. 'Dumneavoastra nu puteti spune ce pret aveti pentru ca nu v-ati testat. Eu nu am niciun pret. Eu m-am testat si pot sa va spun ca nu am pret. Nu am niciun pret', a replicat Basescu.

Manifestantii i-au reprosat pre­se­dintelui si faptul ca a facut lobby pentru o firma straina. 'Pai atunci haideti sa desfiintam si Nokia si Dacia, ca si ei au capital majoritar privat strain, sa oprim si functionarea Petrom, ca si la ei e la fel', a raspuns Traian Basescu. Totodata, presedintele le-a spus manifestantilor ca, la Rosia Montana, vor fi create 4.000 de locuri de munca, ca 'toti angajatii, inclusiv directorul, vor fi romani' si ca se va 'ocupa' de secretizarea contractului pentru exploatarea miniera.

×
Subiecte în articol: observator