x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele parcurilor a fost pus sub ancheta

Regele parcurilor a fost pus sub ancheta

de Oana Stancu Zamfir    |    Monica Andrei Capatos    |    21 Feb 2007   •   00:00
Regele parcurilor a fost pus sub ancheta

Consilierii municipali au decis infiin-tarea unei comisii de ancheta care sa verifice activitatea lui Virgil Cirs-tea la Administratia Lacuri si Parcuri.

In urma dezvaluirilor din Jurnalul National, consilierii municipali au decis ieri infiintarea unei comisii de ancheta care sa verifice activitatea lui Virgil Cirstea la Administratia Lacuri si Parcuri, pentru a se stabili daca acesta va fi pastrat in functie sau nu. Intre timp, primarul Videanu anunta si el rezilierea contractului Expo-Flora.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti, institutie careia ii e subordonata Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB), condusa de Virgil Cirstea, a decis ieri sa constituie o "comisie de analiza" a situatiei economice de la ALPAB, modul de indeplinire a sarcinilor de catre directorul Cirstea, contractele incheiate de institutie, dar si starea parcurilor bucurestene. La finalul anchetei, consilierii vor decide daca il vor pastra sau nu in functie pe directorul ALPAB. Pe de alta parte, la 27 februarie incepe si auditul la ALPAB, desfasurat timp de o luna, Administratia, care dispune numai in acest an de un buget de circa 50 de milioane de euro, aflandu-se astfel sub verificari duble.

UNANIMITATE. Decizia, luata in unanimitate de consilierii municipali, survine numeroaselor articole publicate de Jurnalul National in ultimele saptamani despre afacerile facute in parcurile bucurestene sub obladuirea lui Virgil Cirstea. Seful ALPAB a lipsit de la sedinta de consiliu, desi toti ceilalti directori din Primaria Capitalei erau prezenti, intrucat se discuta noua organigrama a institutiei.

RAPORTUL EXPO-FLORA. Primarul general, Adriean Videanu, a considerat si el oportuna constituirea comisiei, avand in vedere raportul de control facut la ALPAB de inspectori ai Primariei in cazul Expo-Flora, primul semnalat de Jurnalul National. Raportul, cerut de Videanu de la 24 ianuarie, a demonstrat ca, pe de o parte, contractul incheiat de ALPAB pentru exploatarea fostului pavilion expozitional pe post de cafenea nu este unul avantajos pentru muncipalitate, pe de alta parte, ca acel spatiu trebuie scos la licitatie, potrivit unei hotarari a Consiliului Municipal din 2003 in baza careia o serie de 40 de imobile au capatat destinatie de alimentatie publica. Ca atare, contractul va fi reziliat, ne-a declarat primarul general. Contractul ar fi urmat oricum sa fie reziliat, intrucat firma careia ALPAB i-a incredintat pentru 20 de ani exploatarea pavilionului transformat in cafenea a intrat in lichidare la cateva luni dupa semnarea contractului. Or, potrivit art. 15 din actul cu pricina, in cazul in care asociatul secund se afla in procedura de reorganizare judiciara, lichidare sau faliment, contractul se reziliaza automat.

FANTOMA. ALPAB a incheiat in 2005 un contract de asociere in participatiune cu firma SC Kontex Business Group SRL pentru exploatarea cafenelei deschise in fosta Expo-Flora. Nu s-a facut licitatie, nu s-a facut selectie de oferte, Virgil Cirstea marturisindu-ne in emisiunea "Stirea zilei" de la Antena 3 ca a incredintat afacerea unui necunoscut care l-a agatat pe aleile parcului Herastrau si pe care nu l-a mai vazut niciodata dupa. Firma-fantoma, detinuta de un off-shore din Statele Unite, are ca obiect de activitate nu alimentatia publica, ci "constructii/lucrari de geniu" si "salubritate/depoluare".

A primit insa 174 de metri patrati construiti, plus 390 mp anexa, in zona zero a Capitalei, contra unei chirii de 1.260 de euro lunar, in timp ce expertii evalueaza acest spatiu la circa 6.000 de euro lunar. Jurnalul National a dezvaluit ca firma Kontex este o veriga a unui lant de firme-fantoma, ai caror asociati (in principal off-shoruri) se schimba in fiecare an, care au obtinut si alte contracte cu municipalitatea, printre care si cel privind reabilitarea scolilor, in valoare de 12,3 milioane de euro.

OMUL DIN CASA PRESEDINTELUI
Jurnalul National a demonstrat in ultimele saptamani ca episodul Expo-Flora nu este unul izolat. Dupa aceeasi reteta, Virgil Cirstea i-a facut cadou un sediu in Herastrau nepotului sau, Mihai Ancuta, fost angajat al ALPAB ca administrator al Baii Grivita. Pentru un imobil de 200 de metri patrati, situat chiar la intrarea in parc dinspre Kiseleff, inca unul mai mare si un teren de 1.500 mp, Cirstea ii percepe nepotului o chirie de 15 milioane de lei pe luna. Patinoarul din Cismigiu este si el o afacere a nepotului. Firma acestuia detine restaurantul care s-a extins pe spatiul verde necontrolat de nimeni si cele 15 chioscuri de lemn care inconjoara patinoarul.

Strandul din Moghioros - 4.000 mp, zona cu multi copii, castiguri asigurate - a fost incredintat firmei SC Laur & CD 98 Servcom SRL, detinuta de fiica lui Dumitru Bucsaru (petitionarul pentru care Traian Basescu a intervenit la Transporturi), de Ganciu Teodor Andrei, partenerul lui Dorin Cocos (sotul Elenei Udrea, daca mai e nevoie sa amintim), iar cenzorul societatii este cenzorul firmelor lui Cocos, Anca Dinu. Societatea, care plateste chirie pentru strand 1.500 de euro pe luna, a obtinut de la ALPAB si un fost wc din Herastrau, care sa fie transformat, potrivit contractului, in restaurant, pentru care plateste 4,5 milioane de lei pe luna. Jurnalul National a dezvaluit totodata ca Virgil Cirstea este un om cu conexiuni inalte. El locuieste in prezent in fosta casa a lui Traian Basescu din Otopeni, cumparata prin intermediul unor interpusi din Constanta de la Ioana Basescu, care avea interdictie notariala de instrainare fara acordul expres al tatalui.

×
Subiecte în articol: observator cirstea alpab