x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele romilor interzice căsătoriile între minori

Regele romilor interzice căsătoriile între minori

de Petru Zoltan    |    24 Mar 2014   •   22:37
Regele romilor interzice căsătoriile între minori
Sursa foto: MARIN RAICA/JURNALUL NATIONAL

Regele romilor, Dorin Cioabă, a anunţat că va interzice oficial căsătoriile între minori, precum şi “tranzacţiile” care se fac între părinţii mirilor. Anunţul regal vine după ce verişoara regelui Cioabă, Manuela Luminiţa Cioabă, a decis să fugă de acasă cu iubitul ei, fără ştirea părinţilor. La începutul lunii februarie, familia Cioabă a anunţat că tânăra ar fi fost răpită. Dar realitate a fost alta. La scurt timp după ce a fost găsită de autorităţi, fata le-a declarat autorităţilor că a plecat de bună voie de acasă, nefiind lipsită de libertate. “S-a stabilit fără echivoc faptul că dispariţia minorei a fost o plecare voluntară de la domiciliu şi că aceasta, în toată această perioadă, nu a fost lipsită de libertate în mod ilegal şi nici nu a fost supusă unor forme de abuz fizic sau emoţional”, susţin oficialii IPJ Sibiu.
Pentru a da credibilitate afirmaţiilor sale, Dorin Cioabă a mai spus că membrii staborului au hotărât înfiinţarea unei “comisii interne care va monitoriza ceea ce se întâmplă şi va amenda aceste căsătorii timpurii şi tranzacţiile”. Se pare că această comisie va activa până în momentul în care comunitatea se va conforma noilor legi. Dana Varga este una dintre femeile tradiţionale rome. Aceasta susţine că ideea lui Dorin Cioabă este bună, dar în astfel de cazuri ar trebui să intervină mai mult Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, pentru că ei au autoritate în ceea ce priveşte copilul. “Minţile înţelepte din Guvern şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului ar trebui să contribuie pentru a scoate o lege care să poată fi aplicată în cazul căsătoriilor timpuri.”

Scandal internaţional
România a ţinut prima pagină a publicaţiilor internaţionale în 2003, când regele Cioabă a decis să-şi mărite fiica la doar 12 ani. Atunci, raportorul european pentru România, baroana Emma Nicholson, a reacţionat virulent împotriva autorităţilor care asistau impasibile la căsătoriile între copiii romi. După semnalul de alarmă tras de Emma Nicholson, autorităţile au început să acţioneze timid. Sub presiunea autorităţilor, Florin Cioabă a decis atunci să militeze pentru interzicerea căsătorilor între copii. Doar la nivel declarativ. Pentru că romii au continuat să-şi căsătorească copiii. Potrivit raportului “Sarcina şi căsătoria timpurie în cazul tinerelor roma”, realizat de UNICEF în anul 2007, pentru diminuarea fenomenului căsătoriei timpurii în comunităţile de romi este necesară introducerea consilierii maritale în şcolile cu un procent mare de elevi romi şi a consilierii psihologice şi educaţionale pentru atenuarea efectelor negative ale mariajului timpuriu. În astfel de cazuri ar trebui să intervină mai mult Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, pentru că ei au autoritate în ceea ce priveşte copilul.


×
Subiecte în articol: casatorie minora