x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regina Maria:O inimă cît o ţară

Regina Maria:O inimă cît o ţară

de Cristina Diac    |    20 Iul 2008   •   00:00
Regina Maria:O inimă cît o ţară

A fost iubită de oamenii obişnuiţi şi curtată de politicienii dornici să intre în augustele-i graţii. 45 de ani, regimul comunist a alungat familia regală a României din ţară şi din conştiinţa publică.

A fost iubită de oamenii obişnuiţi şi curtată de politicienii dornici să intre în augustele-i graţii. 45 de ani, regimul comunist a alungat familia regală a României din ţară şi din conştiinţa publică.

 
După revoluţie, Regina Maria s-a întors triumfătoare. Astăzi, prinţesa engleză prin venele căreia curgea sîngele ţarilor, căsătorită cu un principe german pentru a domni peste o mică ţară din Est subjugă şi fascinează, aşa cum a făcut-o şi în timpul vieţii.

 
"LA REGINA!". I-au fost redescoperite şi editate scrierile. Istoricii au discutat rolul jucat în viaţa politică a ţării. Oamenii obişnuiţi au aflat amănuntele "picante" de care viaţa suveranei nu a dus lipsă. Locurile prin care îi plăcea să zăbovească au devenit, în timp, interesante pentru amatorii de călătorii. "Să mergem la Regina", se agitau vara trecută doi prichindei năbădăioşi în faţa intrării la castel. "L-am vizitat de cinci ori, dar văd că nu s-au plictisit", ne-au explicat părinţii, surprinşi şi ei de stăruinţa puştilor de-a merge "la Regina".

 
LUMINĂ DE BALCIC. Dintre acestea, Balcicul i-a fost cel mai aproape de inimă Mariei. Artiştii plastici din toate timpurile încearcă să "prindă" şi să redea farmecul unui loc special. Nu doar pentru că i-a plăcut Reginei, ci pentru că, în opinia pictorului George Mircea,  Balcicul chiar e "de pictat". Lumina specială, îmbinarea cu totul neobişnuită a formelor de relief, bogăţia de culori, nevoia de a reînnoda legătura cu pictura interbelică îi aduc an de an pe artiştii plastici la castelul Reginei, care reprezintă o permanentă sursă de inspiraţie. În cadrul proiectului "Pictori de azi la Balcic", de cinci ani, Elite Art Club UNESCO organizează tabere de creaţie în staţiunea bulgară şi, de asemenea, expune cu diferite prilejuri creaţiile realizate la Balcic.

 

 
NEMURITORII. Pentru a marca cei 70 de ani scurşi de la moartea Reginei Maria, Elite Art Gallery, brand al Elite Art Club UNESCO a vernisat joi, 17 iulie, expoziţia "O inimă cît o ţară", în onoarea suveranei României. Începînd de luni, 21 iulie, expoziţia poate fi vizitată la Elite Art Gallery cu programare prealabilă. Preţul lucrărilor variază între 250 şi 5.000 de euro. Elementul de noutate faţă de celelalte expoziţii realizate în cadrul proiectului "Pictori de azi la Balcic" îl reprezintă tablourile în mărime naturală ale celor doi suverani, opera artistului Ion Drăgici. Balcicul nu este lăsat să moară. Surprins pe pînze ori pe hîrtie, pictat în maniere diferite de artişti cu personalităţi distincte, Balcicul şi Regina Maria vor mai trăi cel puţin cît tablourile realizate de Marilena Murariu, Ion Lazăr, Cristian Paraschiv, George Mircea, Vitalie Budescu, Mihai Ţăruş, Angela Tomaselli, Mihai Sîrbulescu, Larisa Astreyn, Simion Crăciun, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, Alexandru Andronache, Emilia Pop, Pierre Zoran Petrel, Mirela Trăistaru, Andreea Flondor Palade.

×
Subiecte în articol: observator regina