x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Remus Borza: Într-o republică a procurorilor, mai bine nu semnezi nimic

Remus Borza: Într-o republică a procurorilor, mai bine nu semnezi nimic

07 Noi 2013   •   13:01
Remus Borza: Într-o republică a procurorilor, mai bine nu semnezi nimic

Directorilor le este frică să mai ia decizii, în condițiile în care actele semnate de ei riscă să constituie baza unor anchete ale procurorilor, a declarat, astăzi, președintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza. El a făcut această declarație în contexul în care România are un excedent de electricitate pe care nu îl poate exporta rentabil decât în Turcia, întrucât prețurile la energie practicate de țările europene vecine sunt mai mici.

"Cred că trebuie să ieșim din această paradigmă a meselor rotunde, care sunt destul de agasante. Trebuie o abordare mult mai pragmatică', a spus Borza, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, deciziile întârzie și de teama unor posibile anchete. "Într-o republică a procurorilor, te gândești de mai multe ori înainte să semnezi ceva sau mai bine nu mai semnezi nimic. Numai cine nu muncește nu greșește', a adăugat el.

La mijlocul acestei luni, Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica în timpul procedurii de insolvență, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Curții de Apel București pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, după ce a direcționat către societatea sa de avocatură contracte de asistență juridică, plătite de Hidroelectrica.

În plus, Hidroelectrica este implicată în acest moment într-un dosar de corupție anchetat de DNA.

Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mită, și al lui Eugen Brădean, director comercial al aceleiași societăți și membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare și dare de mită.

Cei doi au fost revocați din funcțiile deținute.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în octombrie Ioan Mihăilă i-a promis lui Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma "Energon Power and Gas" din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei — aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiții defavorabile pentru societatea în cauză.

DNA preciza că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul lui Brădean, iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.  

×