x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Repatriere - Rromi "adusi cu presul" de la Paris

Repatriere - Rromi "adusi cu presul" de la Paris

de Tiberiu Kiss    |    Andrei Ando    |    19 Aug 2006   •   00:00
Repatriere - Rromi "adusi cu presul" de la Paris

Un grup de 52 de rromi din judetul Timis, care supravietuiau din cersetorie intr-un parc de rulote de la marginea Parisului, a fost repatriat in noaptea de joi spre vineri in Romania. Cu sprijinul organizatiei neguvernamentale crestine YMCA, autoritatile franceze au reusit sa-i convinga pe minoritari ca e mai bine sa se intoarca in tara lor natala. Este pentru prima data dupa 1990 cand Franta nu a utilizat fortele de ordine pentru evacuarea unor imigranti clandestini.

Pe scurt, autoritatile franceze au obtinut acceptul rromilor banateni de a parasi suburbiile Parisului numai promitandu-le "o prima de repatriere", dar si sume de bani de pana la 2.000 de euro, pentru "reintegrare sociala in localitatile de origine". Mai mult, chiar si un sprijin substantial in demararea unor afaceri pe raza domiciliului. Intreg grupul de "azilanti" a calatorit spre tara natala insotit de voluntari de la Crucea Rosie franceza, care a oferit asistenta medicala, in special unui numar de sapte rromi bolnavi de tuberculoza. Chiar daca la inceput au existat unle discutii contradictorii, inrucat rromii se asteptau la sume cuprinse intre 1.500 si 2.000 de euro, in cele din urma, toata lumea a cazut la pace si lucrurile s-au linistit.

CONSEMN LA DOMICILIU. Pentru a preintampina o serie de surprize, la plecarea din Franta, fara nici o exceptie, tot grupul de 52 de rromi a semnat un angajament, admitand faptul ca revin in tara natala de bunavoie si ca timp de un an nu vor mai calca pe taram francez. Pana atunci, minoritarii vor fi consemnati la domiciliu si va trebui sa faca fata unui program de reintegrare sociala si reconversie profesionala. Cu exceptia a patru persoane, toti rromii repatriati sunt originari din judetul Timis, avand domiciliile in localitatile Cheveresu Mare, Carpinis, Berini, Sipet si Uliuc. Fiecarei persoane repatriate i se va intocmi un dosar, urmand ca situatia nou-venitilor sa fie urmarita timp de un an de asistenti sociali. Inca de la sosirea in Timisoara, toti rromii au fost inscrisi pe listele unor medici de familie. Tratamentul pentru cele sapte persoane bolnave de tuberculoza va fi suportat timp de inca o luna de statul francez. (Tiberiu Kiss, Andrei Ando)

"INSELATI"
Miti Novacovici, bulibasa celor repatriati, sustine ca au fost inselati de statul francez. "Am fost pusi sa iscalim hartii fara antet, in limba franceza, dupa ce ne-au promis ca ne da 7.500 euro pe cap de casatorit. La Timisoara ne-au dat doar 5,4 milioane, echivalentul a 153 euro. Restul cica ni-i aduc pe 25 august la Caminul cultural. O sa vina sa ne puna pe picioare o afacere. O subventioneaza un an si, daca merge, inca unul. Cel putin asa au zis! Pai daca ne mint iara, ma duc in Franta sa le cer socoteala. Uitati, eu m-am gandit sa devin crescator de porci, da’ mi-e frica ca o sa moara si atunci ce o sa ma fac", spune bulibasa Novacovici.

×
Subiecte în articol: observator