x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reprezentanţii agricultorilor cer decretarea stării de urgenţă din cauza secetei: Avem rezerve de cereale pentru două săptămâni

Reprezentanţii agricultorilor cer decretarea stării de urgenţă din cauza secetei: Avem rezerve de cereale pentru două săptămâni

26 Iul 2012   •   12:08
Reprezentanţii agricultorilor cer decretarea stării de urgenţă din cauza secetei: Avem rezerve de cereale pentru două săptămâni

Reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) cer instituirea starii de urgenta din cauza secetei. Presedintele organizatiei sustine ca 80 la suta din cultura de porumb este compromisa.

"Statul ar trebui sa sisteze urgent exporturile, sa gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin insilozarea lor in conditii de siguranta, si sa puna in functiune toate instalatiile de irigatii,' a spus Baciu, potrivit Mediafax.

In plus, presedintele LAPAR sustine ca rezervele de cereale ale Romaniei mai ajung pentru cel mult doua saptamani, dupa care va fi nevoie sa se recurga la importuri.

Mai mult, potrivit lui Baciu, peste 80% din culturile de porumb risca sa fie compromise, floarea soarelui riscasa piarda 50% din productie, iar la grau s-a obtinut jumatate din cultura de anul trecut.

Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat insa ca nu este cazul decretarii unei stari de urgenta si ca statul a luat cateva masuri impotriva secetei.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta. El a aratat ca reducerea tarifului la irigatii va permite cresterea suprafatei irigate cu cel putin 35.000 hectare.

Despagubirile vor fi acordate, dupa incheierea campaniei de recoltat, pentru intreprinderile mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%, veniturile acestora urmand sa fie compensate, raportat la anii trecuti, cu 80% din pierderea inregistrata in acest an din cauza secetei, precum si pentru fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor, acestia urmand sa beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat tot marti ca seceta a afectat culturile agricole din judetele din sudul, sud-estul si estul tarii, iar dupa recoltare Ministerul Agriculturii va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despagubiti agricultorii.

"Judetele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Daca va uitati pe harta desertificarii veti vedea ca pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot sa fac o estimare in momentul de fata, pentru ca suntem in plina campanie de recoltare. La grau avem 80% din productie recoltata", a spus Constantin.

Ministrul a afirmat ca dupa recoltare vor fi stabilite concluziile si va intra in vigoare o hotarare de guvern pentru acordarea de despagubiri.

×