x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Respect" - Onoruri sportive pentru contabili

"Respect" - Onoruri sportive pentru contabili

de Vladimir Ioan    |    07 Feb 2006   •   00:00
"Respect" - Onoruri sportive pentru contabili

29/2000, capeti o decoratie si un loc de veci gratis, astfel incat sa iti poti desfasura activitatea fara grija zilei de maine.

Aduci "servicii exceptionale" statului si poporului roman, zice Legea nr. 29/2000, capeti o decoratie si un loc de veci gratis, astfel incat sa iti poti desfasura activitatea fara grija zilei de maine.

Prevalandu-se de faptul ca legea nu prevede criterii clare pentru acordarea de medalii si ordine "Meritul Sportiv" si nici macar o limita a numarului acestora, cluburile si asociatiile sportive au trimis maldare de dosare cu propuneri catre Agentia Nationala pentru Sport (ANS).

Bucla hartiilor prin sistem este urmatoarea: organizatiile sportive trimit catre ANS propunerile, ANS le rasfoieste/analizeaza si le trimite la Cancelaria Ordinelor a Administratiei prezidentiale, care le rasfoieste/aproba si decoreza. Dupa atatea verificari, lucrurile ar trebui sa fie clare, insa in 2004 au primit recunoasterea nu mai putin de 1352 de persoane, dintre care unele nu au nici o legatura cu sportul. Urma doar ceremonia decernarii...

MEDALIATI INEXISTENTI. Pentru ca Iliescu avea un discurs in care aparea, conjunctural, cuvantul "tovaras", a pierdut alegerile, si pe medalii s-a pus praful. Covorul rosu fusese strans, cucuveaua impachetata, iar merituosii nu mai aveau cum sa se bucure de onoarea strangerii de mana a presedintelui. Asa ca Angelescu, seful Cancelariei, s-a spalat pe maini si a trimis medaliile catre ANS sa se spele cu ele pe cap. ANS a incercat sa le distribuie, dar a constatat ca o parte din personajele care au adus "servicii exceptionale" statului nu (mai) exista, desi aprobase anterior dosarele. Cum or fi facut cluburile propuneri pentru decorarea unor oameni care nu exista, numai Dumnezeu stie. Cu aceasta ocazie, ANS a mai aflat si ca artele, contrar aparentelor, au o mare cautare la noi, drept pentru care s-au infiintat nu mai putin de sapte (7) federatii de karate. Adica, vrei ordinul "Meritul Sportiv"? Iti tragi federatie, trimiti propuneri, ele se aproba, pentru ca e fara numar de la nasu’ mare, primesti medalia, o inramezi si poti sa ti-o pui in piept.

Ca sa nu apara vorbe proaste in genul celor de mai sus, unii si-au facut singuri recomandarile. "Lucrez in cadrul compartimentului publicitate - MTS-ANS, contribuind cu lucrarile mele la promovarea continua a imaginii sportului, in general, si a sportivilor romani, in special" - scrie o artista plastica.

Comitetul Olimpic Roman, ca si Clubul Dinamo au scris la rubrica "Motivarea detaliata a propunerii" : "Contributie la rezultatele obtinute la ..." si atat. Fiind foarte clar, atat Cancelaria Ordinelor cat si ANS au aprobat frumos si au dat-o mai departe. Datul mai departe s-a facut cu masina. S-au incarcat medaliile in portbagaj si au fost distribuite direct pe prag. O ceremonie aparte pentru care initiatorul ar fi trebuit sa primeasca si el o medalie fiindca "a avut spirit economic in administrarea corecta a patrimoniului institutiei". (Vladimir Ioan)

DEMONETIZARE
"Mostre" de furnizori de "servicii exceptionale aduse statului" : inginer constructor - medaliat pentru reparatiile curente si capitale efectuate, traducator pentru 45 de ani de munca, unei doamne administrator - a) tot pentru ca e veche, b) pentru ca a asigurat sportivilor hrana conform normativelor, unei economiste, unei dactilografe care este sefa de cabinet. Alti preminati: contabili, directori economici, apropiati ai conducerilor, maldare de referenti si inspectori etc.

×
Subiecte în articol: observator