x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Respiraţia circulară mongolă, în patrimoniul imaterial UNESCO

Respiraţia circulară mongolă, în patrimoniul imaterial UNESCO

24 Noi 2011   •   21:00
Respiraţia circulară mongolă, în patrimoniul imaterial UNESCO

Un ritual amazonian pentru men­ti­nerea ordinii sociale, o societate secreta din Mali si respiratia circulara mongola se numara printre cele noua traditii si obiceiuri care au fost incluse joi, de UNESCO, pe lista pa­trimoniului imaterial al umanitatii aflat pe cale de disparitie, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Comitetul de salvgardare a pa­trimoniului cultural imaterial, reunit pe insula indoneziana Bali, a se­lectionat noua traditii pe lista patrimoniului imaterial 'care necesita o salvare urgenta' din cele 18 dosare propuse.

Lista contine deja 16 traditii 'grav amenintate', a precizat Rasul Sa­madov, un purtator de cuvant al UNESCO. Alte propuneri vor fi in­cluse vineri, cand vor continua lu­cra­rile Comitetului.

Comitetul a inclus pe aceasta lista res­piratia circulara mongola, o teh­nica de interpretare a 'cantecelor lungi' ale rapsozilor la flaut (din lemn): muzicienii inspira pe nas si ex­pira sufland in acelasi timp pe gura aerul pe care l-au inmagazinat in obraji, fapt care le permite sa cante, fara intrerupere, timp de pana la 25 de minute. Au mai fost adaugate pe aceasta lista societatea secreta Kôrêdugaw – un rit de intelepciune din Mali care ii pregateste pe copii sa infrunte greutatile vietii –, povestile din Yimakan – narate in limba lo­cui­to­rilor Hezhen din nord-estul Chinei –, cantecul Xoan – din provincia viet­na­meza Phu Tho –, epopeea maura T’heydinne – compusa din zeci de poe­me care celebreaza si glorifica vic­toriile obtinute de emirii si sulta­nii mauri din Mauritania – si Naqqali – o naratiune dramatica iraniana.

Comitetul a recunoscut, totodata, valoarea barcilor lenje iraniene: cons­tructia lor manuala, dar si metodele de navigatie, care tineau cont de po­zitia astrelor si de formule speciale ce includeau culoarea apei si inal­ti­mea valurilor.

Indonezienii au obtinut include­rea 'dansului celor o mie de maini', Sa­man, practicat adeseori in ge­nunchi si ritmat de dansatorii care bat din palme sau isi lovesc coapsele cu mainile. Brazilia a obtinut inscrierea Yaokwa, ritual al poporului amazonian Enawene Nawe, creat cu scopul de a mentine ordinea sociala si cosmica.

Patrimoniul imaterial include traditii sau exprimari vii mostenite de la stramosi, precum traditiile orale, spectacole, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte necesare artizanatului traditional. Lista patrimoniului cultural imate­rial al umanitatii a fost instituita printr-o conventie semnata in 2003, ra­tificata pana in prezent de 132 de tari, si are scopul de a proteja cultu­ri­le si traditiile populare, la fel ca si­tu­rile si monumentele, care au facut obiectul unei conventii precedente, sem­nata in 1972. Lista patrimoniului ima­terial al umanitatii include 222 de practici culturale si obiceiuri tra­di­tionale. Romania are doua obiecti­ve inscrise pe Lista patrimoniului ima­terial al umanitatii – 'Doina', in­clu­sa in mai 2009, respectiv 'Ritua­lul Calusului', inclus in noiembrie 2005.

×
Subiecte în articol: observator