x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Restrictii suedeze pentru guru Bivolaru

Restrictii suedeze pentru guru Bivolaru

07 Apr 2005   •   00:00

Procurorul suedez din Malmo care se ocupa de cazurile internationale, Ronny Jonsson, a emis miercuri un mandat de mentinere in custodia politiei din oras a lui Gregorian Bivolaru. Cererea a fost analizata ieri de judecatorii suedezi, care au decis ca acesta sa ramana in arest, pentru trei saptamani.



  • de Cosmin Babii - Malmo, Suedia

  • DUPA GRATII. "Grieg" ramane in arestul Politiei din Malmo trei saptamani
    In baza mandatului de urmarire internationala prin Interpol, procurorul Ronny Jonsson, din cadrul Camerei internationale a procurorilor din orasul Malmo, Suedia, a emis o cerere de mentinere in arestul politiei a lui Gregorian Bivolaru. Conform legislatiei suedeze, acesta poate ramane in spatele gratiilor timp de 40 de zile. Mandatul poate fi prelungit de cate ori este necesar, pana la clarificarea situatiei. Tribunalul din Malmo a hotarat ieri ca Gregorian Bivolaru ramane incarcerat in Suedia.

    Motivul invocat de procurorul Ronny Jonsson pentru mentinerea lui Bivolaru in custodia politiei este: "Exista un risc ca suspectul sa distruga probele ori, pe de alta parte, sa ingreuneze investigatiile politistilor". Acest lucru a fost decis de procuror in baza motivelor de urmarire internationala prin Interpol. De asemenea, procurorul a solicitat ca suspectul sa suporte anumite restrictii de care alte persoane in conflict cu legea nu se lovesc.

    INTERZIS. Astfel, Gregorian Bivolaru urmeaza sa nu aiba acces pe timpul detentiei la surse de informare, radio, televizor, ziare si telefon. Pe de alta parte, Bivolaru nu va putea avea contact decat cu avocatul ales. Nici o alta persoana din Romania sau Suedia care nu are legatura cu autoritatile nu va putea intra in contact cu el pe timpul detentiei la politia din Malmo. Gregorian Bivolaru poate obtine, conform legii suedeze, orice avocat doreste, oricat de bine cotat este acesta.

    In cererea facuta de procurorul international este specificat numele unui avocat public din orasul suedez Karlskrona, Mats P. Olsson. Numele acestuia a fost sugerat, miercuri, procurorilor chiar de catre Bivolaru. Daca o persoana aflata in Suedia are nevoie de un avocat, poate solicita serviciile oricarui aparator. Onorariul acestuia este platit de statul suedez, in cazul in care persoana care are de-a face cu legea nu are un loc de munca stabil. A fost chiar un caz in Suedia cand un imigrant fara nici o ocupatie a fost acuzat de uciderea unei batrane. Acesta si-a angajat cel mai bun avocat in domeniu care l-a scapat dupa ce a stat putin la racoare. Dar statul suedez a fost obligat sa plateasca 4 milioane de coroane. Imigrantul, proaspat imbogatit, si-a luat talpasita si a plecat din tara. A revenit apoi pentru a mai cere alte despagubiri, inca vreo 3 milioane de coroane. Gregorian Bivolaru se afla retinut in sediul politiei din Malmo, in aceeasi cladire in care se gasesc si salile de tribunal, pe Strada Drottningg din centrul orasului.

    AZIL POLITIC. Conform politiei suedeze, Gregorian Bivolaru a fost retinut in baza mandatului de urmarire international luni, la ora 12:20, in timp ce se afla la sediul politiei din Malmo, unde avea o intrevedere cu autoritatile politienesti pentru a obtine azil politic. In momentul in care politistul i-a verificat pasaportul, a vazut ca este dat in urmarire internationala. Atunci a fost retinut. Impreuna cu Bivolaru se mai afla inca o persoana care facea oficiile de translator. Pana la acasta ora stim ca era un barbat care locuieste in Karlskrona, un prieten din cadrul MISA, care l-a ajutat in vederea intocmirii formalitatilor. La aceasta audiere, Bivolaru ar fi spus ca vrea sa ramana in Suedia, deoarece este hartuit de autoritatile romane de mai multi ani.

    Prima solicitare de obtinere a azilului politic in Suedia a fost depusa in Malmo la data de 24 martie 2005, atunci cand Bivolaru a avut prima oara contact cu politistii suedezi. Conform declaratiei unui prieten din cadrul organizatiei MISA din Copenhaga, Danemarca, Bivolaru nu ar fi locuit in Suedia in timpul in care a fost dat in urmarire internationala prin Interpol. Profesorul de yoga Mihail Stoian l-a sfatuit si ajutat pe Gregorian Bivolaru sa depuna cererea pentru azil politic. Acesta sustine ca de la data de 31 martie 2004, cand autoritatile romane au emis mandatul de arestare, Gregorian Bivolaru nu a parasit Romania. El ar fi ajuns in Suedia cu putin timp inainte de data de 24 martie, via Copenhaga. Din Copenhaga pana in Malmo, Suedia, sunt doar cateva zeci de kilometri, care se parcurg usor cu masina.

    PROCEDURI
    Procurorul care lucreaza la cazurile internationale, Ronny Jonsson, a declarat ca se asteapta elemente din dosarul instrumentat in Romania. Acesta a spus ca daca gurul Gregorian Bivolaru va declara la Tribunal ca nu vrea sa se intoarca in Romania, atunci procedura de extradare poate dura cateva luni bune.

    Se estimeaza ca intre sase si opt luni. "Nu este chiar o problema a politistilor suedezi, deoarece Gregorian Bivolaru nu a savarsit nici o infractiune pe teritoriul tarii. Se va hotari la tribunal dupa ce vor fi analizate datele din Romania", a declarat Ronny Jonsson.

    In urma cu cateva luni, in Suedia, s-a inasprit legea impotriva persoanelor suspectate ca au savarsit abuzuri sexuale cu minori. Opinia publica, precum si autoritatile au o atitudine hotarata impotriva acestora.
    ×