x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reţea de traficanţi de droguri anihilată de Poliţia de frontieră

Reţea de traficanţi de droguri anihilată de Poliţia de frontieră

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Noi 2008   •   00:00

Poliţiştii de frontieră români au identificat şi anihilat o reţea de traficanţi de droguri, ce se ocupa cu transportul de cocaină din Republica Dominicană către Europa de Vest. Metoda folosită de cărăuşi pentru transportarea drogurilor era înghiţirea acestora, informează Mediafax.



În urma unor acţiuni informativ operative desfăşurate de către poliţişti de frontieră antidrog din cadrul IGPF-DCIT şi DPF Constanţa, sub coordonarea DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa şi cu sprijinul SRI - Direcţia Judeţeană Constanţa, pe parcursul mai multor luni, a fost identificată o reţea de trafic de droguri. În aceasta s-a descoperit că sunt implicaţi cetăţeni români - care se ocupa cu transportul de cocaină pe ruta Republica Dominicană - Europa de Vest. Coordonatorul acestei reţele, Cristian C., în vârstă de 22 ani, din judeţul Tulcea, a fost reţinut de poliţiştii de frontieră români, în data de 12 noiembrie, pe Aeroportul Aurel Vlaicu, din Bucureşti. Traficantul avea ca principal rol racolarea unor cărăuşi, cetăţeni români, în vederea transportării unor cantităţi de cocaină din Republica Dominicană către Europa de Vest. Acesta racola diferite persoane, în special tineri, cărora le promitea câştiguri semnificative de bani, în perioade scurte de timp, în schimbul transportării unor cantităţi de droguri, prin metoda îngurgitării.

Persoanele care acceptau această propunere erau transportate în Republica Dominicană, unde, iniţial, pentru o anumită perioadă de timp, erau supuse unor "exerciţii" menite să le dezvolte deprinderile necesare transportului de droguri prin această metodă. Astfel, cărăuşii erau antrenaţi să înghită diferite alimente - cârnăciori de bere sau boabe de struguri - nemestecate, ce aveau forma şi dimensiunea unei pelete de cocaină (o capsulă, ce conţine aproximativ zece grame drog). În situaţia în care cărăuşii treceau testul şi, astfel, corespundeau criteriilor stabilite de liderul grupului, intrau în reţea şi erau trimişi către Amsterdam, cu diferite cantităţi de cocaină, înghiţite în propriile corpuri. Pentru fiecare peletă înghiţită şi transportată la destinaţie un cărăuş primea câte 50 euro, suma totală pentru un transport ajungând la aproximativ 5.000 euro.

Cei care nu rezistau unui astfel de antrenament erau trimişi înapoi în ţară. În această situaţie, a fost şi o tânără de 22 de ani, care a fost depistată de poliţiştii de frontieră în timp ce încerca să vândă cocaină. În urma cercetărilor, s-a stabilit că tânăra fusese racolată de Cristian C., dar pentru că nu a reuşit să înghită peletele de cocaină a fost trimisă înapoi, în România. La plecarea din Republica Dominicană, Cristian C. a "răsplătit" efortul tinerei, oferindu-i o cantitate de cocaină, pe care aceasta a încercat să o vândă în ţară. În cadrul investigaţiilor derulate, au mai fost identificaţi trei români - Florin S., de 21 ani, Paul I., de 21 ani şi Emilian M. de 22 ani, toţi din judeţul Tulcea - care au fost racolaţi de Cristian C. şi urmau să transporte din Republica Dominicană în Olanda, tranzitând teritoriul Franţei, o cantitate semnificativă de cocaină, ascunsă în propriile corpuri.

În data de 8 noiembrie, în baza informaţiilor furnizate de poliţiştii de frontieră români, autorităţile franceze i-au reţinut, pe Aeroportul "Orly" din Paris, pe cei trei cărăuşi, fiecare având îngurgitat circa un kilogram de cocaină. Din cercetările efectuate până în prezent, a reieşit că aceştia au efectuat, de la începutul acestui an, trei - patru transporturi de cocaină. În ţările vest-europene, un kilogram de cocaină se vinde cu sume cuprinse între 30.000 şi 40.000 euro.

×