x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrocedare - Pelesul si Pelisorul se intorc la Rege

Retrocedare - Pelesul si Pelisorul se intorc la Rege

de Iohanna Onaca Purdea    |    21 Feb 2007   •   00:00
Retrocedare - Pelesul si Pelisorul se intorc la Rege

Memorandumul privind retrocedarea Domeniului Peles catre reprezentantii Casei Regale a fost aprobat ieri de Guvern. Potrivit documentului, Casa Regala si Executivul recunosc valoarea culturala a Muzeului Peles si doresc ca cele doua muzee sa ramana la dispozitia vizitatorilor.

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat ca statul se obliga sa nu schimbe destinatia cladirii retrocedate, urmand ca imobilul si spatiile anexe sa fie "gospodarite" de un consiliu de administratie din care va face parte si un reprezentant al Casei Regale. "Se preconizeaza ca imobilul sa devina resedinta Casei Regale, dar in egala masura - si aceasta o vom conveni in urmatoarele 12 luni - sa devina si un spatiu muzeal", a spus ministrul. Castelul Pelisor va fi si el restituit, dar va ramane muzeu inca trei ani de la momentul retrocedarii.

PROCEDURA. Imobilele la care face referire Memorandumul sunt Castelul Peles, Castelul Pelisor, partea veche a Foisorului, Vila Stavilar si Vila Ceramica (aflate in prezent in folosinta Centrului de Creatie Sinaia) si Hotelul Economat. De asemenea, Casei Regale ii vor mai fi retrocedate si cele aproximativ 60 de hectare de teren care apartin Domeniului Peles.

Potrivit lui Iorgulescu, dupa ce vor fi remise deciziile de retrocedare, urmeaza ca familia regala sa solicite statului, respectiv Ministerului Culturii, cumpararea acestor cladiri. "Noi vom face o evaluare internationala pentru a stabili nivelul de piata, ne vom manifesta dreptul de preemptiune si vom negocia suma de rascumparare impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor", a precizat ministrul Culturii. Ultimul pas implica revenirea acestor proprietati din nou in patrimoniul statului.

×
Subiecte în articol: observator