x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrospectiva - Haos si coruptie in Justitie

Retrospectiva - Haos si coruptie in Justitie

de Violeta Fotache    |    08 Mai 2006   •   00:00

Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Ca de obicei intr-o zi de luni, Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.

CARUSELUL. Daniel Morar (dreapta) a anuntat ca DNA lucreaza intens la cauzele privind eventuala implicare a medicilor celebri in acte penale

Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Ca de obicei intr-o zi de luni, Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat.

Intamplarile din ultimele sapte zile petrecute la parchete si instante, pe fata ori in culise, dau lumii justitiei o imagine asemanatoare cu cea a politicului, atat de plina de neintelegeri, de ambitii si orgolii care stau la baza unor greseli ce-l costa scump pe romanul de rand.

DEMISII CU CANTEC. Randurile Sectiei Parchetelor Militare (SPM) s-au rarit. Saptamana trecuta patru procurori militari s-au retras din activitate, prin pensionare. Magistratii Gheorghe Oancea, Gheorghe Stanca, Gheorghe Cornescu si Marius Budu. Alti trei procurori vor pleca luna viitoare. Dezamagit, colonelul magistrat Gheorghe Oancea a declarat ca paraseste sistemul din pricina haosului "din ultimii 16 ani" creat prin cele "trei valuri de reforma" a justitiei. El s-a aratat nemultumit fata de modul in care ministrul de Justitie, Monica Macovei, "scoate sefii din joben", fara a tine cont de criteriul competentei. El a lasat sa se inteleaga faptul ca justitia inca ar mai raspunde unor "comandamente politice". Transant, procurorul militar a pus degetul pe o rana care inca doare: cazul Teo Peter. Pentru neobtinerea condamnarii autorului accidentului rutier in care basistul trupei Compact si-a gasit moartea, sergentul Van Goethem, procurorul Oancea arata cu degetul neimplicarea Ministerului de Justitie si a Ministerului Afacerilor Externe.

INSTANTE. "Cine greseste plateste." Pana ce acest principiu se va aplica magistratilor procurori si judecatori care au strecurat erori in munca lor cu criminalitatea si in infaptuirea actului de justitie, de greselile lor beneficiaza ori "platesc" degeaba invinuitii si inculpatii. Justitia lui copy/paste ori a tastaturii incurcate a avut saptamana trecuta pe rol cazurile a doi "grei" din lumea afacerilor cu petrol: Marian Alexandru Iancu si Ovidiu Tender. Primul a ramas liber, iar al doilea arestat.

LOVITURA LUI MORAR. Dupa o tacere indelungata, in care robinetele "surselor judiciare" au fost inchise, cu raportul de tara al Uniunii Europene batandu-i la usa, seful Departamentului National Anticoruptie s-a hotarat sa spuna lumii ce au mai facut procurorii lui, in speranta ca va scapa de "cartonasul rosu" la coruptie. Numarul parlamentarilor cercetati, fosti si actuali, a ajuns la noua, iar printre "marii corupti" au aparut si cativa medici precum dr. Stefan Bradisteanu si Streinu Cercel. Din lista nu a lipsit Gigi Becali, de curand devenit al treilea politician, in care lumea se increde. Mari finalizari n-au fost facute, dar s-au anuntat ca aproape gata anchetele privindu-i pe Serban Mihailescu, pe fostul deputat Gheorghe Savu si pe vicepremierul George Copos. Saptamana s-a incheiat cu Ilie Botos care a vorbit ieri despre necesitatea restructurarii Parchetului General, pe care l-a numit un "Titanic cu motor de Trabant", din care trebuie sa dispara cei care nu merita.

SCANDAL IN PROCURATURA
Se pleaca pe capete din Sectia Parchetelor Militare (SPM), ne-a dezvaluit magistratul demisionar Gheorghe Oancea intr-un interviu acordat in exclusivitate Jurnalului National. Cu ordinul de retragere in buzunar si pe punctul de a imbraca roba de avocat, Gheorghe Oancea s-a hotarat sa-si spuna nemultumirile acumulate in ultimii 16 ani de activitate. S-a aratat nemultumit de redeschiderea mai multor dosare ale revolutiei si l-a constestat pe cel care a facut-o, actualul adjunct al SPM, generalul Dan Voinea, caruia nu ii recunoaste superioritatea. "Nu are nici un ascendent asupra subordonatilor!" L-a numit "aventurier judiciar", deoarece "face justitie dupa carti de aventuri si filme de actiune". Bagat in aceeasi categorie, Vasile Doana, candidat la sefia SPM, respins de CSM si de presedintele Traian Basescu, i-a replicat ca "viata bate filmul". Generalul de justitie Dan Voinea a refuzat sa intre in polemici cu cei care pleaca "taman cand sunt atat de multe dosare de lamurit".

TENDER, TOT LA RACOARE
Inca 30 de zile de incarcerare a incasat omul de afaceri Ovidiu Tender, dupa ce vineri Curtea de Apel a decis ca instanta inferioara a procedat corect cand i-a prelungit acestuia mandatul de arestare. Greselile magistratilor comise insa in cazul complicelui lui Marian Alexandru Iancu nu au mai putut fi "reparate".

Eliberat din arestul Directiei de Cercetari Penale pentru viciile de procedura de la arestarea lui, la rejudecarea de marti a cererii de arestare, Iancu a castigat meciul cu anchetatorii sai. Tribunalul l-a lasat liber, dar procurorii au contestat hotararea si ultimul cuvant il va avea Curtea de Apel. Cei doi sunt acuzati de crima organizata si alte fapte penale prin care ar fi prejudiciat statul roman cu peste 2.700 de miliarde de lei. Ca fapt divers, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, judecat in stare de libertate, in dosarul privind Banca de Investitii si Dezvoltare, a reusit sa obtina a doua amanare pentru a-si angaja un aparator.

BOTOS: "PARCHETUL GENERAL - TITANICUL CU MOTOR DE TRABANT"
Asa a denumit procurorul general, Ilie Botos, institutia pe care o conduce. Intr-un interviu acordat la sfarsitul saptamanii Agentiei Mediafax, Ilie Botos (foto) a anuntat apropierea momentului restructurarii. "Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost un «Titanic cu motor de Trabant», ca sa spun asa, ani la rand supradimensionat. Este normal sa existe o politica care sa genereze o structura flexibila, capabila sa faca fata noilor forme de criminalitate. (...) Va trebui sa creionam o serie, un pachet de criterii in baza carora sa ramana in structura Parchetului General numai persoane care intr-adevar merita acest lucru", a spus Botos. Restructurarile vor atinge nu doar sectiile neoperative, ci si pe cele operative, operandu-se o redirectionare a oamenilor spre sectoare cu un volum mare de munca. "Pentru evitarea unor incidente procedurale", mai trebuie lamurita chestiunea competentei privind investigarea infractiunilor de macrocriminalitate economico-financiara, in conditiile in care actualmente exista structuri similare la DNA si DIICOT.

Lasarea in libertate a lui Marian Iancu nu a fost catalogata de Botos ca fiind un "regres" in munca procurorilor. Ancheta RAFO continua cu o cooperare internationala pentru identificarea si blocarea unor conturi din strainatate, deja trei milioane de franci elvetieni, aflati in banci din Elvetia, fiind blocati. Botos a aratat ca la DIICOT sunt in lucru cauze complexe, precum RAFO si Rompetrol, care necesita investigatii grele, de durata, din care imaginea procurorului nu a iesit de fiecare data "in sensul pozitiv" din cauza "contracararii reactiilor pe care le-au avut partile, aparatorii...".

"Nu se intampla numai in Romania. Toti expertii stiu ca criminalitatea gulerelor albe este mult mai greu de documentat si cu un nivel de contrareactii mult mai puternic decat celelalte forme de criminalitate", a spus Ilie Botos.
×
Subiecte în articol: observator gheorghe justitie botos