x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zegrean, preşedintele CCR: Cel puţin zece articole din propunerea de modificare a Constituţiei sunt neconstituţionale

Zegrean, preşedintele CCR: Cel puţin zece articole din propunerea de modificare a Constituţiei sunt neconstituţionale

15 Feb 2014   •   17:14
Zegrean, preşedintele CCR: Cel puţin zece articole din propunerea de modificare a Constituţiei sunt neconstituţionale
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat sâmbătă, la finalul discuţiilor pe marginea articolelor privind proiectul de revizuire a Legii fundamentale, că acest proiect nu este nici mai bun decât alte proiecte ajunse pe masa Curţii Constituţionale a României (CCR).

'Nu pot să fac o apreciere de ansamblu asupra lui, nu este nici mai bun nici mai rău decât alte proiecte, oamenii s-au străduit, nu este uşor să faci o propunere de modificare a Constituţiei când lucrezi cu foarte mulţi oameni, este foarte greu pentru că fiecare are ideile lui, e greu să le concentrezi, să le pui laolaltă', a declarat Zegrean.

Totodată, Zegrean a declarat că cel puţin zece articole din propunerea de modificare a legii fundamentale, analizate de CCR până în acest moment, sunt neconstituţionale.

Preşedintele Curţii Constituţionale nu a dorit să precizeze ce articole au fost considerate neconstituţionale însă a spus că a fost eliminat articolul care prevedea ca un parlamentar să-şi piardă mandatul dacă demisionează din partidul pe listele căruia a fost ales.

'Constituţia actuală prevede că mandatul imperativ este nul, s-a păstrat şi în această formă, nu s-a schimbat nimic', a spus Zegrean.

El a precizat că duminică va fi republicat textul cu minuta deciziei, care se va motiva în următoarele zile.

'Noi nu dăm un aviz consultativ. Noi dăm o decizie şi, potrivit legii, deciziile Curţii sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial', a mai spus preşedintele CCR.

Citeşte: Principalele modificări aduse Legii fundamentale

El a mai arătat că în cazul unor articole s-au făcut recomandări de rescriere, de recorelări a textelor şi de înlocuire a unor expresii din text.

'Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme, atât cu Constituţia, cât şi cu principiile dreptului constituţional, cu principiile statului de drept', a mai declarat Zegrean, la finalul discuţiilor.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat în unanimitate, pe 4 februarie 2014, proiectul de revizuire a Legii fundamentale. Crin Antonescu, şeful Senatului, a fost preşedintele acestei comisii. Proiectul a fost depus pe 7 februarie la Curtea Constituţională, care trebuie să se pronunţe până luni asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind modificarea Legii fundamentale.

×