x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Limitarea puterilor presedintelui si intarirea Parlamentului are OK-ul Comisiei de la Venetia

Limitarea puterilor presedintelui si intarirea Parlamentului are OK-ul Comisiei de la Venetia

05 Iul 2013   •   18:53
Limitarea puterilor presedintelui si intarirea Parlamentului are OK-ul Comisiei de la Venetia
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat, vineri, că în ceea ce priveşte limitarea puterilor preşedintelui şi scoaterea acestuia din sfera executivă prin întărirea Parlamentului nu există din partea Comisiei "nicio obiecţie de principiu" - informeză Mediafax.

Markert a fost întrebat cum vede modificările propuse în proiectul de revizuire a Constituţiei cu privire la limitarea unor atribuţii ale şefului statului şi scoaterea acestuia din sfera puterii executive.

"Este adevărat că preşedintele va avea mai puţin prerogative, dar îşi menţine în acelaşi timp nişte prerogative importante în ceea ce priveşte politica externă şi securitatea. În principiu este o decizie a ţării dumneavoastră, cum vrea să distribuie puterile, dar trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea ţărilor europene sunt democraţii parlamentare, deci nu avem nicio obiecţie de principiu dacă vreţi să întăriţi acest aspect al parlamentarismului", a replicat secretarul Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi 24, că în privinţa proiectului de revizuire a Constituţiei a decis "o gaşcă", iar formularea privind Parlamentul ca "putere supremă în stat" afectează conceptul de echilibru între puterile statului, chestiune care reprezintă partea cea mai reuşită din actuala Constituţie. 

×