x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revolta la Fartec

Revolta la Fartec

11 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Angajatii si fostii angajati ai fabricii brasovene de produse din cauciuc si seringi de unica folosinta, SC Fartec SA, protesteaza vehement in fata Prefecturii si Primariei Brasov, in legatura cu situatia lor locativa.
LIVIU MATEESCU

Fondul locativ al Fartec a fost instrainat catre Rial, care la randul sau a vandut catre persoane fizice si juridice. Actualii proprietari au trimis somatii de evacuare familiilor de salariati si fosti salariati ai Fartec. "Vrem sa cumparam, nu sa plecam!", este sloganul cel mai des utilizat de muncitorii care protesteaza, speriati de perspectiva pierderii locuintelor.

"Inginerii" locative

In anul 1990, doua blocuri de locuinte construite din fondurile statului au fost repartizate salariatilor Fartec SA. Beneficiarii au contribuit direct la realizarea acestor locuinte, dupa care s-au mutat impreuna cu familiile, conform repartitiilor initiale.

Fondul locativ al SC Fartec SA a fost insa obiectul unor tranzactii ale lui Gheorghe Seghete, director si ulterior actionar al Fartec, cu SC Rial SRL condusa in acea perioada de Dan Vele. Afacerea a fost intermediata de SC Sefa Consulting SA, societate la care Seghete este de asemenea actionar, conform Registrului Comertului Brasov. Contractul de vanzare-cumparare incheiat de Fartec cu Sefa in 15.02.2001, si cu Rial in aceeasi zi, prin Dan Vele, arestat in cursul anului 2003 pentru tranzactii asemanatoare, atesta instrainarea fondului locativ construit din fondurile statului, de catre Gheorghe Seghete. Beneficiul intermediarei Sefa Consulting este de 1,450 miliarde lei, diferenta dintre cele 5,950 miliarde lei valoare contractuala dintre Fartec si Sefa, si cele 7,4 miliarde valoare contractuala dintre Sefa si Rial.

Sefa castiga astfel 1,45 miliarde lei din intermedierea unui contract, iar cele 60 de familii de salariati ai Fartec ajung pe strazi, culmea ironiei - din cauza unui social-democrat, Gheorghe

Seghete, membru fondator al PSD Brasov si cunoscut al presedintelui Romaniei, Ion Iliescu. Seghete a fost si presedintele Asociatiei industriasilor brasoveni, ASIMCO, inainte de ’96, precum si sustinator de baza al campaniei electorale din ’96 a partidului de guvernamant.

Promisiuni iluzorii

Delegatia celor ce vor fi evacuati prin manevrele social-democrate de tranzactionare a locuintelor, a fost primita de prefectul Otilian Neagoe, care a promis stabilizarea problemei si negocierea cu conducerea fabricii a unui termen de gratie pana la solutionarea problemei definitiv in instanta. Ioan Ghise, primarul Brasovului, nu a putut oferi pe loc decat containere CFR pentru cazarea familiilor ce vor fi evacuate sau construirea unui bloc de locuinte din fondurile CFR. Desi litigiul dintre chiriasi si Fartec se afla pe rolul instantelor de judecata brasovene inca din 2000, nu s-a dat inca o sentinta definitiva si irevocabila, locatarii de pe Str. De Mijloc 150-152 urmand sa fie evacuati in regim de urgenta.
×
Subiecte în articol: observator fartec